Μαρτίου 24, 2007

Καλύτερη αστυνομία; Όχι ευχαριστώ.

Τελευταία κυκλοφορεί στα blogs μια διακήρυξη-διαμαρτυρία εναντίον της αστυνομίας και της αυθαιρεσίας της. Δυσκολεύομαι να την προσυπογράψω. Όχι γιατί δεν συμφωνώ, αλλά επειδή είναι σαν να ζητάμε μια όαση λογικής και πολιτικής συνείδησης στη χώρα μας.

Αυτό που κάνει τόσο χτυπητή την περίπτωση των αστυνομικών, είναι πως δουλειά τους είναι η επιβολή του νόμου. Επίσης, το ότι μέσα τους μαζεύονται λογής φυντάνια, καθώς η απόκτηση εξουσίας και η συντηρητική αντίληψη που κυριαρχεί στην αστυνομία (αυτά πάνε μαζί) έλκουν ανάλογους τύπους.

Αν αφαιρέσουμε το οξύμωρο του ‘καταλύω αυτό που προστατεύω’, και τον κλασικό συντηρητισμό ενός αστυνομικού, τι μένει;

Οι αστυνομικοί που καλύπτουν ένα συνάδελφό τους που παρανόμησε, δεν είναι κι αυτοί μια ομάδα εργαζομένων που βάζουν την συντεχνιακή αλληλεγγύη πάνω από κοινωνία και νόμους; Δεν λειτουργεί ολόκληρο το Δημόσιο έτσι; (για να μιλήσουμε μόνο γι’ αυτό).

Στην καθημερινότητα, δεν απαξιώνουν την κοινωνία οι αγρότες όταν κλείνουν τους δρόμους, οι κουκουλοφόροι όταν καίνε αυτοκίνητα, οι μαθητές όταν ορμώμενοι από ένα κόμμα επιβάλουν μια κατάληψη στους υπόλοιπους;

Όλες οι δημόσιες υπηρεσίες δεν είναι μπάχαλο; Στην Εφορία δεν μας εκβιάζουν, στο ΙΚΑ και στα νοσοκομεία δεν μας ξεφτιλίζουν, η κρατική Παιδεία δεν μας στέλνει στα φροντηστήρια; Γιατί ειδικά οι ταυτότητες και τα διαβατήρια έκαναν το ποτήρι να ξεχειλίσει;

Δεν μου είναι δύσκολο να φανταστώ τον αγρότη να φοράει κράνος, έναν κομματικοποιημένο φοιτητή να κρατάει ανάποδα το γκλομπ, ένα δημόσιο υπάλληλο να αυθαιρετεί βάναυσα - και ανάλογα, τον αστυνομικό να περιφρονεί νόμους και συμπολίτες, κλείνοντας τους δρόμους.

Γύρω μας υπάρχουν τύποι όπως ο Γιακουμάτος, ο Παναγιωτόπουλος, ο Κουλούρης, ο Ψωμιάδης, η Καννέλη, ο Κακαουνάκης, ο Τσαμτσίκας, ο Βερίκιος... Ξεχωρίσαμε τον Πολύδωρα; Και φυσικά, όλοι αυτοί υπάρχουν επειδή εμείς τους ψηφίζουμε ή τους παρακολουθούμε. Διορθώστε με αν κάνω λάθος, αλλά δεν είναι φτιαγμένη από κάποιους άλλους η κοινωνία μας. Δεν είναι άλλη η εκλογική βάση, το τηλεοπτικό κοινό. Και φυσικά: κάποιοι από εμάς θα γίνουν αστυνομικοί, κάποιοι δημόσιοι υπάλληλοι, κάποιοι αγρότες, κάποιοι πολιτικοί, ενώ ...κάποιοι ακόμα σπουδάζουν.

Καλύτερη αστυνομία; Όχι – έχουμε αυτήν που μας αξίζει. Εάν θέλουμε όντως καλύτερη αστυνομία, πρέπει πρώτα να θέλουμε καλύτερη κοινωνία. Αλλά τότε θα έπρεπε να γράψουμε διαμαρτυρία (και) ενάντια στον εαυτό μας.

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μια ακόμα προσπάθεια παραπλάνησης του κοινού από πιο σημαντικά θέματα. Να καεί λίγο το κέντρο, να γίνει φασαρία στα κανάλια, όλο και κάτι κάποιος (πολιτικός, επιχειρηματίας, κλπ) θα καταφέρει... (ναι, κατά φαντασία συνωμοσιολόγος, αλλά μόνο το δημόσιο μάς φταίει;;;)
Τσακώνονται στο γάτο, αλλά κανείς δε βγαίνει να πει για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις... αυτές τα κάνουν όλα σωστά, τράπεζες, δικηγόροι, μηχανικοί, εστιάτορες κλπκλπκλπ. Μόνο το δημόσιο τούς φταίει κατά τ'άλλα...

Ανώνυμος είπε...

Όσο περισσότερα χρήματα τόσο λιγότερο λάδωμα. Το ίδιο συνέβαινε παλιά και με τους διαιτητές ποδοσφαίρου!

Ανώνυμος είπε...

hello venom yannis (pls min pareksigitheis twra me to nick kai mou steileis kanena katebato)

συμφωνώ απόλυτα με το ποστ
ευχαριστώ κιόλας
γιατί έχω μέρες που βλέπω την διαμαρτυρία στο ίντερνετ και δεν μπορούσα να καταλάβω τι μ ενοχλεί ακριβώς στο απλώς να προσθέσω το όνομα μου

πίστευα ότι μάλλον επειδή έχω πετάξει την τηλεόραση, ίσως δεν είμαι ενημερωμένη, ίσως κάνω λάθος που δεν βάζω αβίαστα το όνομα μου από κάτω, γιατί είναι αισχρά αυτά που συμβαίνουν

αλλά έχεις δίκιο..καλύτερη αστυνομία? scary

Yannis H είπε...

Στέφανε, καλημέρα (και σε όλους τους άλλους) και συγνώμη για την καθυστέρηση.

Φαύλος κύκλος. Ένας λαός με χαμηλό επίπεδο πολιτικής κουλτούρας δεν σέβεται τους νόμους – ανεξάρτητα από το που εργάζεται. Ο ιδιώτης επιχειρηματίας βάζει το προσωπικό του κέρδος πάνω απ’ όλα – και παρανομεί αισχρά. Εκεί χρειάζεται το δημόσιο για να τον ελέγξει (οι νομαρχίες τον εστιάτορα, η πολεοδομία, τους μηχανικούς, κ.ο.κ.). Το πρόβλημα είναι πως (αυτονόητα) όλοι οι εμπλεκόμενοι προέρχονται από την ίδια δεξαμενή. Το δημόσιο απαρτίζεται από άτομα που σέβονται τους νόμους όσο και οι παράνομοι ιδιώτες.

Αυτό εννοούσα λέγοντας πως αν θέλουμε καλύτερη αστυνομία, θα πρέπει πρώτα να θέλουμε καλύτερη κοινωνία. Σε κάποιες στιγμές της ζωής μας, ‘είμαστε όλοι αστυνομικοί’, για να το πω καλύτερα. Βαριά κουβέντα – αλλά την πιστεύω.

Korona, δεν σε έπιασα :)

Trol, venom; Δηλητήριο εγώ; Αλλά εκείνο το ‘μη μου στείλεις τώρα κανένα κατεβατό’ με τσάκισε. Όντως στέλνω ‘κατεβατά’ – αλλά δεν ήξερα πως έχουν τέτοια επίδραση... Οπότε, πήγα στη wikipedia να δω μπας και σαν χαρακτήρας, είναι κάτι διαφορετικό. Και εκεί διάβασα σχετικά με τα κατεβατά μου σε άλλα blogs:

‘Originally, the Venom symbiote was portrayed as a mute and lonely creature craving the company of a host.’

Αυτό κι αν πόνεσε!

‘More recently, it has been shown as increasingly abusive of its hosts, as well as having the powers of speech.’

Revenge will come.

Venoms όλου του κόσμου, ενωθείτε!

donnie, thanks

Ανώνυμος είπε...

lol

καλή ανάσταση

και καλό φαί αύριο

Agobooks είπε...

Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα!

mickey είπε...

Καλή Ανάσταση, Γιάννη!

(και με την ευκαιρία, ζητώ συγγώμη αν σε κάποια σχόλιά μου για σένα φάνηκα σκληρός - ξέρεις πού)

Αλεξία Ηλιάδου (synas) είπε...

Χρόνια πολλά, Γιάννη! Έστω και λίγο καθυστερημένα...

Yannis H είπε...

Καλησπέρα. Άρτι αφιχθείς εκ του όρους Ολύμπου, πριν δύο μέρες δηλαδή, κοιτούσα τις ειδήσεις και με έπιασε μελαγχολία. Καμιά κατάσταση δεν είναι - όπως συχνά ελπίζουμε - ο πάτος. Τουναντίον, πάντα ανακαλύπτουμε νέα βάθη.

Αλλά ας απαντήσω στα ευχάριστα: στα μηνύματα.

Trol, με ένα lol δεν ξεμπέρδεψες – όσο και αν κάνει ρίμα.

N. Ago, σ’ ευχαριστώ πάρα πολύ – επίσης! Και θα περιμένουμε τις φωτογραφίες, και ό,τι άλλο επιθυμείς να πεις από την Αλβανία!

Μίκυ, ευχαριστώ.

Synas, καλησπέρα – και ευχές για ό,τι καλύτερο!

Aphrodite είπε...

Xριστός Ανέστη Γιάννη! Εύχομαι τώρα να ξεκουραστείς από τις διακοπές και να επανέρθεις ομαλά...
:)))

οπότε.. Καλό ΑπόΠασχα εύχομαι!!!

Οσο για την αστυνομία, το θέατρο του παραλόγου. Το πρόβλημά μου είναι το ότι είμαστε βασικά μπόζο εμείς οι ίδιοι, οπότε από κει ξεκινάει το πρόβλημα. Γιατί να την χριεαζόμαστε την αστυνομία? Θα έπρεπε να είμαστε αυτορρυθμιζόμενοι να πάρει... Αλλά αυτό απαιτεί ωρίμανση που σημαίνει δουλειά...

Πάντως και ξύλο ρίχνουν, και ξύλο τρώνε, και δουλειά ΔΕΝ γίνεται... ΧΑΛΙ!

Καλή σου νύχτα!
:)))

Ανώνυμος είπε...

φυσικά δεν ξεμπέρδεψα, the war is on

χρόνια πολλά :)

Yannis H είπε...

Από τα τελευταία μηνύματα πέρασαν πολλές νύχτες (μιλάω για την 'καληνύχτα' της Αφροδίτης) αλλά ήταν όλες καλές. Και ο Πόλεμος, Trol, είναι η συνέχεια των post με άλλα μέσα. Για τι κάνουμε πόλεμο; Α, ναι, βενόμ μουά :))

Μόλις γύρισα από ένα ταξίδι στο εξωτερικό, πολύ ενδιαφέρον (προσωπικά) αλλά θα τα πούμε σε άλλο ποστ αυτά, αν και τελευταία, τα ποστ είναι πιο σπάνια και από τη βροχή το χειμώνα. Μάλλον, όμως, τις επόμενες εβδομάδες, θα έχω περισσότερο καιρό.

Να μη σας πρήζω - το επόμενο ποστ θα είναι πασχαλινό και λιγόλογο.