Ακούω συχνά «ψήφο στα μικρά κόμματα» για να ξεφύγουμε από το δικομματισμό. Υπάρχει καλύτερος τρόπος να ξεφύγουμε από το δικομματισμό από μια κυβέρνηση συνεργασίας; Προφανώς όχι. Και θα έχουμε κυβέρνηση συνεργασίας, μόνο αν δεν πάρει αυτοδυναμία κανένα κόμμα. Κι εδώ είναι το ζουμί: όσο μεγαλύτερο ποσοστό πάρουν τα μικρά κόμματα (αυτά που μένουν εκτός βουλής), τόσο πιο εύκολο είναι για το πρώτο κόμμα να έχει αυτοδυναμία. Αυτά λέει ο εκλογικός νόμος. Διαβάστε την περιγραφή:
Όταν το πρώτο κόμμα ξεπεράσει το 42.5 % ο εκλογικός νόμος του δίνει την αυτοδυναμία σε έδρες, χωρίς καμία άλλη αναγκαία προϋπόθεση. Ούτε η διαφορά με το δεύτερο κόμμα έχει σημασία, ούτε πόσα κόμματα θα εκπροσωπούνται στη βουλή. Η αυτοδυναμία είναι βέβαιη.
Όταν όμως το πρώτο κόμμα έχει ποσοστό μικρότερο από το 42.5%, τότε η αυτοδυναμία εξαρτάται μόνο από το ποσοστό που πήραν αθροιστικά τα κόμματα που δεν πέρασαν το όριο εκπροσώπησης του 3%. Δηλαδή όσο αυξάνει το άθροισμα των ποσοστών των κομμάτων που δεν θα εκπροσωπούνται στη βουλή, τόσο μειώνεται το ποσοστό που χρειάζεται το πρώτο κόμμα για την αυτοδυναμία.
Περιπτώσεις: Στην πρώτη στήλη δίνεται το αθροιστικό ποσοστό των κομμάτων που μένουν εκτός Βουλής και στη δεύτερη το ελάχιστο ποσοστό του πρώτου κόμματος για την αυτοδυναμία. Όπως βλέπετε, όσο αυξάνεται το ποσοστό των μικρών κομμάτων, τόσο μειώνεται το αναγκαίο ποσοστό για την αυτοδυναμία.
1.0% - 42.1%
1.5% - 41.9%
2.0% - 41.7%
2.5% - 41.4%
3.0% - 41.2%
3.5% - 41.0%
4.0% - 40.8%
4.5% - 40.6%
5.0% - 40.4%
5.5% - 40.2%
6.0% - 40.0%
Παρεμπιπτόντως, αυτό εξηγεί και γιατί κατέβασε η ΝΔ τον Παπαθεμελή. Προφανώς όχι για να μπει στη Βουλή - αυτό είναι σίγουρο. Από τη μια κόβει σταυρούς από τον Καταφερτζέρη, αλλά (πιο σημαντικό) από την άλλη, και 1% να πάρει πανελλαδικά, κατεβαίνει το ποσοστό που χρειάζεται για να έχει η ίδια αυτοδυναμία.
Και το ΠΑΣΟΚ έχει τον Λαλιώτη...
Ο οποίος αποδεικνύει ότι στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις. Δηλώνει (σχεδόν) επικοινωνιολόγος και στο κάτω-κάτω, διαχειρίζεται τα επικοινωνιακά του ΠΑΣΟΚ. Και βγάζει για το σημερινό ψηφοφόρο του Κέντρου (αυτόν που κρίνει τις εκλογές) διαφημίσεις του στιλ «Αγάπιε τα ομόλογα να είναι δομημένα» και «εδώ οι υποκλοπές, εκεί οι υποκλοπές, πού είναι οι υποκλοπές;» Έχει τελικά τόσο σχέση με την επικοινωνία όσο εγώ με την πυρηνική φυσική.
Κι επειδή κανείς δεν μπορεί να είναι τόσο τυχερός όσο φαίνεται να είναι η ΝΔ, πιστεύω πως ο Λαλιώτης είναι μυστικός της πράκτορας στο αντίπαλο κόμμα. Έχει άδεια να σκοτώσει και την τελευταία ελπίδα να κερδίσει το ΠΑΣΟΚ. Μέχρι στιγμής τα πάει περίφημα.
Περισσότερες πληροφορίες για τα τερτίπια του νέου νόμου εδώ. Ολόκληρος ο εκλογικός νόμος (σε word) εδώ.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
6 σχόλια:
Εάν η Νέα Δημοκρατία είναι πρώτο κόμμα όπως λες, τότε σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας και πεντακομματικής βουλής στο ΠΑΣΟΚ δεν θα φθάνει μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ για να σχηματίσει κυβέρνηση. Θα πρέπει να αναζητήσει στήριξη και αλλού. (Που;; στο ΚΚΕ;;; στο ΛΑΟΣ;;; πιθανόν και στους δύο;;). Γι' αυτό εμφανίζεται τόσο απόλυτος ο Καραμανλής. Γιατί ξέρει ότι ακόμα και αν δεν έχει αυτοδυναμία, κανείς άλλος δεν θα είναι σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση (με την προϋπόθεσή πάντα ότι η Νέα Δημοκρατία θα είναι πρώτο κόμμα).
philosofos, έχεις δίκιο και σ'΄ευχαριστώ για την επισήμανση. Βγάζω τη λάθος εκτίμηση από το post, σε περίπτωση που κάποιος δεν διαβάσει τα μηνύματα.
Ξανά ευχαριστώ.
Το σκεπτικό είναι ορθό, Γιάννη, αλλά νομίζω πως, αν υιοθετηθεί, θα έχει ως συνέπεια να μην έχουν καμία ελπίδα εισόδου στη Βουλή τα μικρότερα κόμματα και οι νέοι πολιτικοί σχηματισμοί.
Cyrus γεια σου - long time...
Συμφωνώ στη βάση - αλλά παράλληλα, είναι καλό να ξέρουμε ότι εάν έχουμε στο μυαλό μας να ενισχύσουμε τα μικρά κόμματα, πρακτικά βοηθάμε το πρώτο κόμμα να αποκτήσει αυτοδυναμία.
Από την άλλη, νομίζω ότι και τα μικρά κόμματα πρέπει να πάψουν να θεωρούν ότι είναι 'μικρά' είναι αναγκαία και ικανή συνθήκη για να μπουν στη Βουλή. 'Μικρό κόμμα', με άλλα λόγια, δεν σημαίνει ότι δεν είναι προσωποπαγές, ότι δεν είναι αποτέλεσμα κάποιου ψώνιου ή ηγεμονισμού. Τουναντίον, πάρα πολλές φορές 'μικρό' σημαίνει απουσία ευλυγισίας κι ακραία έλλειψη συμβιβασμού. Ο μικρός δεν έχει τίποτα να χάσει πέρα από τις θέσεις του – και ταμπουρώνεται πίσω τους. Γι' αυτό, ας πούμε, έχουμε ΚΚΕ ΜΛ και ΚΚΕ ΛΜ και για κάποια φεγγάρια υπήρξε και ΜΛ ΚΚΕ.
Δεν θα το πάω πιο μακριά, αν και πάει από μόνο του και μπορούν να ειπωθούν πολλά. Θα μείνω στο ότι η συναίνεση που μπορεί να φέρει μια (υγιείς) κυβέρνηση συνεργασίας, μπορεί να είναι πολύ πιο σύμφορη στη συγκεκριμένη περίοδο. Και από την άλλη, μια τυφλή ψήφος διαμαρτυρίας σε ένα απίστευτο κόμμα (Βεργής, Κολλάτος, Λεβέντης, Κυνηγοί) μπορεί να κάνει τα κόμματα αυτά να την εκλάβουν σαν επιβράβευση για το ποιοι είναι, για το τι πρεσβεύουν (ενώ ουσιαστικά δεν πρεσβεύουν τίποτα).
Επαναλαμβάνω ότι συμφωνώ στην ένστασή σου σαν αρχή. Απλώς: σαν …‘πολύ’ αρχή.
Εμ, γι' αυτό θα έπρεπε να ισχύει η απλή αναλογική -- καθόμαστε όλοι, μέρες τώρα, και συζητάμε για περιπτώσεις υποπεριπτώσεων, και σενάρια, κ.δ.σ....
Ο τόπος είναι έτοιμος για κυβερνήσεις συνεργασίας -- οι πολιτικοί δεν είναι...
Θα συμφωνήσω μαζί σου.
Στις σελίδες μου έχω ανεβάσει post με κάποια παρόμοια σενάρια που καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα. Εσύ τα λες πιο συνοπτικά (και πιο εύληπτα ομολογώ) αλλά η ουσία είναι ίδια.
Όσο για τον Παπαθεμελή το πράγμα φωνάζει από χιλιόμετρα...
Δημοσίευση σχολίου