S.O.S.
(Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης λατρεύει να χτίζει Αύγουστο!)
[reloaded με photo]
(Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης λατρεύει να χτίζει Αύγουστο!)
[reloaded με photo]
Ούτε καν δεκαπενταύγουστο δεν ήρθε και είδα έκπληκτος ότι τώρα διάλεξε ο Παπαγεωργόπουλος να περιφράξει την νέα παραλία. Υπενθυμίζω: Αύγουστο προέκυψε η εκκλησία Κυρίλλου-Μεθοδίου στην παραλία της Θεσσαλονίκης, Αύγουστο προέκυψε το αναψυκτήριο στην ίδια παραλία, Αύγουστο το αναψυκτήριο μετατράπηκε σε υπερπολυτελές μπαρ-ρεστοράν (ονόματι INTERNI), Αύγουστο μπήκαν οι λαμαρίνες στο κέντρο της πόλης όπου θα ανεγερθεί το νέο Δημαρχείο (όπως φάνηκε, απλώς για να κόψουν τα τρία τεράστια πεύκα που βρίσκονταν εκεί – οι αληθινές εργασίες άρχισαν μήνες μετά).
Τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις, αλλά υπάρχει οργασμός παράνομων κατασκευών στο κέντρο της πόλης από τις αρχές της πόλης. Πάει να πει, τον Αύγουστο υπάρχουν ειδήσεις και μάλιστα μεγάλες, απλώς δεν υπάρχουν αναγνώστες και δημοσιογράφοι. Ενώ οι τελευταίοι κάνουν τις διακοπές τους, οι υπάλληλοι κατασκευών δουλεύουν υπερωρίες.
Περίφραξη στην παραλία με λαμαρίνες στιλ Συνόδου Κορυφής 2002! Τι πάει να κάνει; Τι θα δούμε σε 15-20 μέρες να γίνεται εκεί;
Αύριο θα έχω και φωτογραφίες.
Η Πατουλίδου, ο Μπουτάρης, οι άλλοι υποψήφιοι τι λένε; Δεν τα είδανε; Είναι μικρό πράγμα η περίφραξη της παραλίας για την πόλη – και μάλιστα, προπαραμονές εκλογών; Εδώ πρέπει να υπάρξει συνέχεια...
____________________________
Σήμερα πήγα λοιπόν και το είδα από κοντά. Το περιφραγμένο μέρος είναι πάνω από 500 μέτρα παραλίας και χωρίζεται σε δύο μέρη. Το πρώτο είναι ακόμα προσπελάσιμο από τη μεριά της παραλίας (το περίφραξαν μόνο από τη μεριά του δρόμου) και ξεκινάει από το σταθμό ρύπανσης και υδάτων, φτάνοντας περίπου μέχρι το παλιό 5ο Γυμνάσιο. Πιστεύω πως μέχρι αύριο-μεθαύριο (9-10 Αυγούστου) θα είναι κι αυτό απροσπέλαστο: ήδη είχαν ξεκινήσει να κλείνουν τη μόνη ελεύθερη δίοδο.
Το δεύτερο μέρος είναι πλέον εντελώς περιφραγμένο και «απαγορεύεται η είσοδος» μου είπε κάποιος ημίγυμνος εργάτης που εκτελούσε χρέη ‘φρουρού’ στην ‘πόρτα’ που έκαναν πάνω στην παραλιακή. Φτάνει μέχρι το τρίγωνο όπου χωρίζεται η παραλιακή με την Α. Παπανδρέου και αρχίζουν οι καφετέριες.
Ρώτησα και το έργο είναι τελικά τα θεματικά πάρκα. Κατά την προσφιλή του μέθοδο, ο Παπαγεωργόπουλος ξεκινάει κι αυτά από την περίφραξη και μήνα Αύγουστο.
Ένα εξαίρετο άρθρο πάνω στο θέμα, έγραψε ο Ημίαιμος (θα το βρείτε εδώ). Επίσης, άλλα post / άρθρα για τις παράνομες παρεμβάσεις στην παραλία θα βρείτε στο κυρίως blog του, (ιδίως) το post Η ανάπτυξη δια θαλάσσης 3 και τα σχόλια, ανάμεσά τους και δύο δικά μου όπου αναφέρομαι πιο εκτενώς στο ιστορικό των αυγουστιάτικων παρεμβάσεων στην παραλία (ανέγερση εκκλησιών, μπαρ, κτλ.).
Και τώρα οι φωτογραφίες.
Εδώ ξεκινάει η περίφραξη (αριστερά είναι η παραλιακή, λεωφόρος Μ. Αλεξάνδρου) που κόβει την πρόσβαση στη θάλασσα.
Το μέρος που είναι ακόμα προσβάσιμο. Το νεοκλασικό κτήριο στο βάθος είναι το παλιό 5ο Γυμνάσιο. Στην κάτω φωτογραφία, οι παραλιακές πολυκατοικίες που βρίσκονται λίγο ανατολικότερα.
Το μέρος που έκλεισε ολοκληρωτικά: οι λαμαρίνες μπαίνουν περίπου μισό μέτρο πάνω από τη θάλασσα, οπότε...
...αναγκαστική έξοδος. Και ο ανάδοχος...
Έχοντας αφήσει πίσω περίπου 300 μέτρα ψηλού φράχτη, βαδίζω προς το ανατολικό τέλος (άλλα τόσα). Στο βάθος, το σημείο όπου διαχωρίζεται η παραλιακή με την Α. Παπανδρέου.
Και το ανατολικό τέλος μπροστά από το πάρκο του Μεγάρου Μουσικής. Ο δρόμος κομμένος ολοκληρωτικά - ποιος είπε ότι μια παραλιακή πόλη πρέπει να έχει πρόσβαση στην παραλία της;
Είχα ακούσει ότι το έργο θα ξεκινούσε Μάρτιο («μέχρι τότε θα έχει ξεμπερδέψει με τις προσφυγές» άκουσα να λέει στέλεχός του Δημάρχου). Τελικά είτε η νομική διαπραγμάτευση με τους φορείς της πόλης (βλ. ‘έτσι θέλω’), πήρε περισσότερο, ή το timing για το ξεκίνημα ήταν καλύτερο αυγουστιάτικα και προπαραμονές δημοτικών εκλογών!
Ο Παπαγεωργόπουλος θέλει να ηγηθεί μητροπολιτικού Δήμου και δηλώνει έτοιμος γι’ αυτό, δίνοντας σαν δικαιολογία την (πολύ πιασάρικη) διάθεση αποκέντρωσης από την Αθήνα. Για την παντελή έλλειψη ελέγχου στην τοπική αυτοδιοίκηση (που τη φέρνει πρώτη σε διαφθορά σε μια χώρα που είναι πρώτη σε διαφθορά) ...ούτε λέξη. Λες και μια προσπάθεια δημιουργίας νέου θεσμού δεν θα έπρεπε να ξεκινήσει από τη δυνατότητα ελέγχου του...
Accountability. Λέξη-κλειδί και αυτονόητη για κάθε θεσμό, που στα ελληνικά όχι απλώς δεν υπάρχει σαν έννοια, αλλά ούτε σαν λέξη. ‘Ελεγξιμότητα’ – τρέχα γύρευε τι καταλαβαίνει ο καθένας ότι σημαίνει.
10 σχόλια:
Νομίζω πως είσαι αδικαιολόγητα γκρινιάρης. Ο Χαριέστατος Δήμαρχός σας, προφανώς θέλει να σας κάνει μια μεγάααααλη έκπληξη και η περίφραξη είναι κάτι σαν το χαρτί περιτυλίγματος.
Λίγη υπομονή και θα δείτε!
Βρε yannischschschsch, έχει δίκιο η Ντόλυ, μην είστε αχάριστοι κι εσείς!
Τς τς! Μα δεν καταλαβαίνετε...
Μόλις είχα το χρόνο να κάνω μια 'βόλτα΄στο blog σου, πολύ καλό!!!
Κρίμα για τη Θεσσαλονίκη γιατί καποια στιγμη πριν από πολλά χρόνια υπήρξε για μένα καταφύγιο σε σχέση την Αθήνα που ζούσα! και μου έδωσε πολλές αναμνήσεις που ακόμα με συντροφεύουν!!!
Δυστυχώς ο Αύγουστος, από ότι φαίνεται, προσφέρεται για κάθε είδους σας-πιάσαμε-στον-ύπνο κινήσεις. Τις τακτικές αυτές χρησιμοποιούν στη μικρή γλυκιά μας χώρα μεγάλοι και μικροί, που νοιώθουν για fifteen minutes μεγάλοι όταν, χρησιμοποιώντας το γνωστό μπάρμπα στην Κορώνη, επιβάλουν τα μικροσυμφέροντά τους στις γειτονιές τους. Ίσως γι'αυτό και στρώνουν σβέρκο στις αντίστοιχες κατραπακιές που υφίστανται από τις εκάστοτε εξουσίες.
Κάτι τέτοιο πάει να συμβεί στην, άδεια από κατοίκους λόγω δεκαπενταύγουστου, γειτονιά μου όπου ένας γείτονας αποφάσισε να επηρρεάσει αρνητικά τη ζωή άλλων δεκαπέντε για τη βολή του.
Στα τηλέφωνα του Δήμου όμως δεν απαντά κανείς...
Γιάννη επειδή μάλλον έχω χάσει επεισόδια ή κάτι, δεν απαγορευεται ρητά να κλεινουν πορσβάσεις κλπ προς τις παραλίες που υποτίθεται οτι απο εποχης του πρωτου ΠΑΣΟΚ είναι όλες δημόσιες;
Toν γιορτασατε φετος
τον Μεγα Αλεξανδρο
στην παραλία;;
:)
Τελικά όντως έκλεισε και η τελευταία πρόσβαση που είχα αναφερθεί στο post. Στις 14 Αυγούστου, αν δεν κάνω λάθος.
Κάποια κίνηση που πήγε να δημιουργηθεί, δεν πήγε ούτε εκατοστό πέρα από τη μέση της αρχής.
Κάποτε, υπήρχε ένα bar (Τίλικα) που μάζευε φοιτητόκοσμο, αριστερούς, διανοούμενους, καλλιτέχνες. Και το σλόγκαν: «Αύριο ξεκινάει η επανάσταση – κι αν βρέχει πάμε Τίλικα.»
Στη δική μας περίπτωση θα λέγαμε: αύριο ξεκινάει η επανάσταση – κι αν κάνει ζέστη πάμε για μπάνιο.
Ovi: ναι, η παραλία (καλύτερα: ο αιγιαλός) πρέπει να είναι ανοιχτός σε όλους. Τώρα, ένας θεσμός μπορεί να τον κλείσει, ολόκληρο ή μέρος του, για ένα διάστημα. Ιδίως με το πρόσχημα των έργων κοινής ωφελείας. Το θέμα εδώ είναι ότι (α) δεν υπάρχει συναίνεση για τα έργα αυτά από τους φορείς της πόλης), (β) τα ξεκινάει Αύγουστο όταν όλοι λείπουν για να διαμαρτυρηθούν, (γ) είναι προπαραμονές εκλογών – πάει να πει, εάν δεν βγει πάλι Δήμαρχος, στη μισή παραλία θα έχουν ξεκινήσει τα έργα και θα είναι πιο άχαρο να σταματήσουν: καθαρός εκβιασμός και ομηρία της πόλης!
Εργοτελίνα: η παραλιακή «γιορτή» μπροστά στο άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου διοργανώνονταν από τους Χρυσαυγίτες. Αλλά έπαψε να είναι απλώς γραφική και περιθωριακή, από τη στιγμή που έγινε η πρώτη διοργάνωση που τίμησε με την παρουσία του ο Ψωμιάδης μετά την εκλογή του. Σαφής απόδειξη ότι ο εθνικισμός στην Ελλάδα δεν γίνεται τόσο αντιληπτός επειδή καθοσιώνεται από θεσμούς.
Τι να πω. Φαινεται πως ο άνθρωπος μένει κάπου ψηλά, οπότε αυτός θα έχει ούτως ή άλλως θέα. Τι μας νοιάζει για τον... κοσμάκη...
Αντίσταση καιμόνο αντίσταση!
Με αγάπη
Α.
Aν οργανωθείτε, έχετε άλλη μια ψήφο.
Αν σε παρηγορεί (που δεν το νομίζω) τα ίδια και χειρότερα γίνονται παντού.
Η παραλία που έζησα τα παιδικά μου καλοκαίρια, η παραλία Μαραθώνα, άρχισε να γεμίζει από καρέκλες και τραπεζάκια.
Μιλάω για πάνω στην άμμο, δίπλα στο κύμα.
Το bar υπήρχε εδώ και δέκα χρόνια, αλλά πίσω από τον παράλληλο δρόμο με την παραλία.
Φέτος, έκανε κατάληψη στην άμμο.
Πίκρα.
Ανέβα και μια βόλτα προς Άγίου Δημητρίου,Κασσάνδρου κλπ...
Πρωινό εγερτήριο με κομπρεσέρ,15 μέρες χωρίς τηλέφωνο,έλα να θαυμάσεις και τις καινούριες εκπάγλου αισθητικής κολώνες της ΔΕΗ.Λάμπες χειρουργείου.!
Πού ακριβώς είναι το μπαράκι που γράφεις;;
Δημοσίευση σχολίου