Αυγούστου 26, 2007

Πυρκαγιές: ο εχθρός της Ελλάδας βρίσκεται εντός των πυλών


Όλοι στην αρχική παραζάλη αναρωτηθήκαμε εάν υπάρχει κάποιο οργανωμένο σχέδιο εξόντωσης της Ελλάδας. Και ο φόβος επισημοποιήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο: από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Ένας φίλος από την Μοντάνα μου τηλεφώνησε καθώς ανησύχησε από τα νέα. Όταν όμως του είπα τις φήμες για οργανωμένο σχέδιο γέλασε, λέγοντας πως οι δασικές φωτιές από τυχαίους παράγοντες είναι πλέον συχνότατο φαινόμενο. Στα μέρη του συμβαίνουν συνεχώς. Όταν φυσάει δυνατά τα κλαδιά τρίβονται μεταξύ τους – ένας σπινθήρας φτάνει για να ανάψει φωτιά. Η μεγάλη διαφορά φέτος είναι η λειψυδρία του περασμένου χειμώνα: τα δάση έχουν χάσει μεγάλο μέρος της φυσικής υγρασίας τους. «Με τα ξερά πεύκα στην Ελλάδα αυτό είναι ακόμα πιο εύκολο», είπε. Στις ΗΠΑ έχουν γίνει μελέτες και τα αποτελέσματα από τις νέες κλιματολογικές συνθήκες αποτελούν κοινή γνώση – μπορεί να ψάχνουν αόρατους εχθρούς αλλού, αλλά στις φωτιές είναι ενημερωμένοι.

Ξέρουμε ότι στις περιοχές που κάηκαν επικρατούσε καύσωνας, ο άνεμος ήταν ισχυρότατος και γενικά, επικρατούσαν συνθήκες υψηλού κινδύνου. Φυσικά, κανείς δεν θα υποστηρίξει ότι όλες οι φωτιές οφείλονται σε τυχαίους παράγοντες. Κάποιες οφείλονται σε αμέλεια (σε αποτσίγαρα, στη γιαγιά που μαγείρευε στην αυλή της), κάποιες σε πυρομανείς (ανάβουν τη φωτιά και μετά κοιτάζουν από το καφενείο την καταστροφή) και κάποιες σε οικοπεδοφάγους (κυρίως στην Αθήνα, όπου βρέθηκαν και οι περισσότεροι εμπρηστικοί μηχανισμοί).

Το σημαντικό είναι πως με αυτούς τους παράγοντες συνδυάζουμε τις νέες κλιματολογικές συνθήκες με τις οποίες πρέπει πλέον να μάθουμε να ζούμε, την ανθρώπινη αμέλεια και την εγκληματική πράξη. Καταλαβαίνουμε ότι μοιραζόμαστε την ίδια πραγματικότητα με τον υπόλοιπο κόσμο. Η θεωρία περί "εθνικού κινδύνου" δεν εξηγεί το ότι φέτος εκδηλώθηκαν οι πλέον καταστροφικές φωτιές σε όλα τα κράτη της Μεσογείου (και μάλιστα, σε αρκετά από αυτά υπήρξαν νεκροί). Έχουμε μια εναλλακτική οπτική για την ξαφνική εμφάνιση εστιών στη μέση του πουθενά, που μας εξοργίζει. Αν κάτι ξεχωρίζει στην Ελλάδα, είναι η μεγαλύτερη έλλειψη συντονισμένου προγράμματος και προστασίας.

Όλα αυτά δεν μειώνουν το ανείπωτο μέγεθος της τραγωδίας. Έχει όμως σημασία ότι του προσφέρουν μια ορθολογική εξήγηση, αφαιρώντας την αόρατη απειλή που πλανάται από πάνω μας. Δεν υπάρχει αναγκαστικά κάποια οργανωμένη επίθεση.

Με ενοχλεί βαθιά το ότι ο πρωθυπουργός μίλησε τόσο εύκολα για οργανωμένο σχέδιο εναντίον της Ελλάδας. Είναι η light εκδοχή της πολιτικής περί αόρατων εθνικών κινδύνων και σκοτεινών κέντρων. Η αυτονόητη ερώτηση είναι: από ποιόν κινδυνεύουμε; Κι εδώ ήρθε να απαντήσει η εκδοχή αυτής της πολιτικής που κρατάει ‘όλη τη γεύση’: ο Καρατζαφέρης. Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ δήλωσε ότι τις φωτιές έβαλαν οι Γκρίζοι Λύκοι.

Έτσι θα πάμε λοιπόν σε εκλογές. Με μια ανείπωτη τραγωδία, τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αποδιοργανωμένο κράτος και αόρατους εχθρούς.

_______________

Για την ιστορία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για θέματα περιβάλλοντος, έλεγε το 2000 για την Ελλάδα:
Τα φτωχά αποτελέσματα των τελευταίων ετών στην αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών δείχνουν ξεκάθαρα την ανάγκη βελτίωσης, ειδικά αναφορικά με θέματα γνώσης και οργάνωσης. Επίσης, υπάρχει ξεκάθαρη ανάγκη καλύτερης διαχείρισης των δασών και σοβαρών έργων με σκοπό την πρόληψη. Το τελευταίο, απαιτεί μια σύγχρονη Δασική Υπηρεσία που θα συνεργάζεται στενά με την Πυροσβεστική.
Η Πυροσβεστική χρειάζεται νa βελτιώσει την ικανότητα της αρχικής της αντίδρασης. (...) Οι επίγειες δυνάμεις θα πρέπει να μάθουν να εξαρτώνται λιγότερο από τις εναέριες δυνάμεις επειδή αυτές μπορεί να μην είναι διαθέσιμες κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες (ισχυρότατοι άνεμοι, πολλές πυρκαγιές συγχρόνως, νυχτερινές ώρες).

Κάποιες από τις βελτιώσεις που χρειάζεται η Πυροσβεστική είναι:

- πρόσληψη νέου, μόνιμου ικανού προσωπικού

- αλλαγές στη δομή που θα επιτρέψουν την εφαρμογή κεντρικής πολιτικής σε όλες τις περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης σε σύγχρονες αντιλήψεις και μεθόδους
- ενεργή διαχείριση εποπτείας των περιοχών από την Πυροσβεστική και εκπαίδευση των κατοίκων και βοσκών

Όλο το κείμενο εδώ


Φωτογραφίες: από ert.gr

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

my country on fire

Yannis H είπε...

spyros...

Χαλάρωσε - τα spam δεν είναι εθνική υπηρεσία! Ας διάβαζες τουλάχιστον σε τι post τα στέλνεις...

Ανώνυμος είπε...

Με ενοχλεί βαθιά το ότι ο πρωθυπουργός μίλησε τόσο εύκολα για οργανωμένο σχέδιο εναντίον της Ελλάδας.

και εμένα, πάρα πολύ κιόλας

fani είπε...

Ώρες που είναι όμως, πόσο πιο ευχάριστα έως και κατά βάθος εφησυχαστικά(!) ακούγονται στα αυτιά μας οι τρομοκρατικές λέξεις "εμπρηστές-συνωμότες", "ασύμετρος πόλεμος", "τρομοκρατική επίθεση", "ελληνική 11η Σεπτεμβρίου", από την πικρή αλήθεια που περιγράφεις;

Yannis H είπε...

troll Καλώς ήρθες! Χαίρομαι που συμφωνούμε - για την ακρίβεια, την αναφορά θολών θεωριών συνομωσίας σε πρωθυπουργικό διάγγελμα κι ενώ κηρύσσεται η χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, τη θεωρώ το μεγαλύτερο ατόπημα του Καραμανλή.

fani Ναι, ίσως γιατί όσο δεν φταίμε εμείς, πάντα ο κόσος είναι καλύτερος κι ελαφρότερος. Άσε που, πάντα πιστεύω ότι οι θεωρίες συνωμοσίας έχουν σαν κύριο αποτέλεσμα την αφαίρεση των ευθυνών αυτών που τις πιστεύουν. Το καλύτερο που μπορεί να κάνει, είναι να περιγράψει το νερό που (πιστεύει ότι) τον πνίγει.

trol είπε...

καλως σας βρήκα!!
είναι γελοίο πόσοι μιλάνε για συνομωσίες, πριν λίγο μου έλεγε συνάδελφος ότι κοίτα μπορεί να είναι και οι αμερικανοί, επειδή υπογράψαμε με την ρωσία για τον αγωγό και μου ήρθε να σηκωθώ από την καρέκλα και να του την φέρω στο κεφάλι, μουρμούρισα κάτι ότι η αμερικάνικη εξωτερική πολιτική ελίσσεται μάλλον διαφορετικά και μετά το βούλωσα γιατί....γιατί είναι γελοίο να κάθεσαι και να το εξηγείς, συμφωνώ μαζί σου ότι είναι τεράστιο ατόπημα και όχι μόνο του καραμανλή, και ο βουλγαράκης δεν είπε κάτι ότι μόνο κάτι δεντράκια κάηκαν στην ολυμπία (έχω κλείσει και την τηλεόραση τα τελευταία 24ωρα οπότε δεν είμαι και τελείως ενήμερη), γενικά ψέμματα και παραπλάνηση και δεν ξέρω και εγώ πως αλλιώς να το χαρακτηρίσω, δηλαδή συγγνώμη αλλά και οι επικοινωνιολόγοι τους για κλάμματα είναι (αν βέβαια θέλουμε να το αναλύσουμε εκεί - ασέβεια ναι) γιατί σε μια τέτοια καταστροφή, όπως και να το κάνεις πρέπει τουλάχιστον να δείξεις δυνατός και διπλα στο λαό και λοιπές μπούρδες και όχι να ξεφουρνίζεις περί ασύμμετρης απειλής -ω φρίκαρα όταν το άκουσα, μου ήρθε στο μυαλό όλο το γελοίο εξάγγελμα εκ ΗΠΑ στις 11/9......ακόμη κι αυτή η επιφανειακή ανάλυση που πήγα να αρχίσω να κάνω, η αλήθεια είναι ότι δεν χρειάζεται

ούτε ντροπή, ούτε συγνώμη από κανέναν, μα καλά τι λέω, κάποιοι βλόγγερς λένε ότι φταίμε όλοι, και ακόμη και αυτές οι φωνές ακούγονται σπασμωδικές ή καλύτερα μανιφέστα νεοφώτιστων, δηλαδή δεν ξέρουμε σαν λαός ούτε να ζητάμε, ούτε να αναλαμβάνουμε ευθύνες σε βασικό επίπεδο, δεν λεώ να γίνουμε και πάλι όλοι ειδικοί, δεν ξέρω πως να το εξηγήσω, αλλά πχ σπάνια κάποιος στην Ελλάδα θα γυρίσει να σου πει αμέσως συγνώμη, αν πχ σε σπρώξει κατά λάθος, ε μα δεν είναι δυνατον, μπορεί να φταίει ο παραμπροστινός που σε έσπρωξε, μπορεί να ήταν αφηρημένος και να μπήκε στο δρόμο σου ο άλλος, μπορεί εγώ να είμαι κοντοστούπα και να μην με είδε, μπορεί οτιδήποτε, αλλά όταν σε σπρώξει, συγνώμη θα πει...

ε εδώ, τα πρώτα αντανακλαστικά, το common sense αν θες, δεν υπάρχει

Yannis H είπε...

Μα ναι, ακριβώς – όλα γυρνάνε πάνω μας. Πορεύονται και γυρνάμε σε μας. Όπως λέει και η fani παραπάνω, πόσο πιο όμορφα νιώθεις να κατηγορείς κάποιον άλλο! Πόσο πιο ασφαλές είναι να μην αντιλαμβάνεσαι λάθος στον καθρέφτη!

Ευτυχώς υπάρχουν κάποια άρθρα (δεν ξέρω πόσο επιδρούν στην αντίληψή μας) που μιλούν για ‘την άλλη πλευρά’. Πέρα από κομματισμούς, προσπαθούν να δώσουν τη μεγάλη εικόνα που δεν εξαρτάται ούτε από ΝΔ, ούτε από ΠΑΣΟΚ, αλλά από την μακροπρόθεσμη πραγματικότητα της Ελλάδας που όλοι ξέρουμε.

Ένα παράδειγμα εδώ

trol είπε...

ναι έχουν γραφεί πολύ καλά άρθρα αλλά ποιός τα διαβάζει είναι το θεμα, ψάχνω να βρω ένα ποστ που είχα διαβάσει χθες, κάποιος που μιλούσε για τον καθηγητή του στη Δασολογία, τι πρέπει να γίνει όταν καεί ένα δάσος...να μην γίνει τίποτα...έλεγε ότι όλα τα κάθε πευκοδάσος καίγεται κάθε 150 χρόνια, στην Ελλάδα δεν έχει μελετηθεί ακόμη γίνεται μετά, η διαδικασία αναγέννησης κτλ, οπότε στα καμμένα δεν πρέπει να κάνουμε τίποτα, ούτε αναδάσωση, ούτε να χτίσουμε αλλά πρέπει να το βρω γιατί δεν μπορεί αντιπλημμυρικά πρέπει να γίνουν τουλάχιστον αλλά και πάλι δεν έχω ιδέα, αυτά μου έμειναν από ένα γρήγορο διάβασμα, κοιτάζω να το ξαναβρώ γιατί ειδικοί δεν είμαστε, είπαμε