Σεπτεμβρίου 22, 2006


Π...ν

Φίλοι, καλησπέρα (γράφω απόγευμα). Μόλις γύρισα από ένα μακρύ ταξίδι στο εξωτερικό – μπορούσα να έχω σύνδεση με ίντερνετ, αλλά είπα και να κάνω μια βδομάδα αποτοξίνωση και να μη χάσω ούτε στιγμή φωτογράφησης. Παρόλο που πήγα για δουλειά, γύρισα με 1.200 φωτογραφίες και μια αίσθηση ότι δεν είδα σχεδόν τίποτα. Ο λόγος, ότι το Π...ν της Πολωνίας έχει τόσα μέρη. Ακόμα σημαντικότερο: δεν αποτελεί τουριστικό προορισμό. Θυμάμαι στο Ίνσμπρουκ, έναν από τους πιο διάσημους προορισμούς, μετά από τέσσερις ημέρες έφυγα με αίσθηση ικανοποίησης αλλά και ‘μπουχτίσματος’ (ήταν υπερβολικά ατσαλάκωτο). Από το Π...ν έφυγα με μια ισχυρή αίσθηση ανικανοποίητου και την ανάμνηση μιας εξαιρετικά ζωντανής και ‘αληθινής’ πόλης.

Βοήθησε, βέβαια, και ο καιρός: ουσιαστικά είχαμε καύσωνα!

Η πάνω φωτογραφία, από τον καθεδρικό.

Η κάτω φωτογραφία, από το γραφείο μου. Έχω φέρει πίσω περίπου μισό κυβικό μανιτάρια του δάσους (πουλιούνται στη λαϊκή) και τα αποξηραίνω. Ovi που τα ξέρεις: βρήκα kantarelli, tatti όλων των ειδών, ukonsieni και kangashapero. Στην κουζίνα μου ήδη η πρώτη μανιταρόσουπα ευωδιάζει. Από τις άλλες (εξαιρετικές) γεύσεις ξεχωρίζω το μπίγκος (ξινό λάχανο με κρέας), το ζούρεκ (ζημωμένη σούπα σίκαλης) και το τοπικό γκούλας. Έχει επίσης σημασία πως οι ντόπιοι τρώνε τις σούπες σαν φαστ φουντ, οπότε τα μικρά μαγαζάκια είναι και το καλύτερο μέρος (θα τρώγατε ποτέ γύρο στο Χίλτον;).



Αλκοολούχο κερασάκι ήταν η βότκα Βιμπόροβα (WYBOROVA). Αν τη βρείτε, μην της χαριστείτε: σας χαρίζει αυτή το επόμενο πρωί, χωρίς ίχνος πονοκέφαλου!


18 σχόλια:

ovi είπε...

Και τωρα θέλεις να πιστεύεις οτι καθάρισες με ένα post; Ξεκουράσω και περιμένω εικονες και εντυπώσεις!!! ;D

Yannis H είπε...

Φίλε Ovi, κυρίως περιμένω να διαβάσω τα δικά σου post - έχω ελλείψεις σαν μαθητής του γυμνασίου.

Σίγουρα έχει προχωρήσει (κάτι διάβασα για ελληνοσουομέζο πολιτικό, και το άφησα για όταν έχω πιο καθαρό μυαλό), όσο και αν κανένα θέμα από όσα ασχολείσαι δεν εξαντλείται. Σκέφτηκες ένα blog αποκλειστικά για την κλειτοριδεκτομή; Ίσως η φίλη σου μπορεί να το διαχειρίζεται (εσύ είσαι ήδη φορτωμένος).

Θα τα λέμε, here, there, or in the air :)

andy dufresne είπε...

Kι έλεγα κι εγώ πού χάθηκε αυτό το παιδί...

Καλωσήλθες.

Πάρε αναπνοές και ξανανέβα στο "τρένο" με την 1η ευκαιρία.

Yannis H είπε...

Αγαπητέ Άντυ... πώς πάνε τα ξενύχτια;

Ελπίζω όλα να πάνε καλά πλέον (θεσμικά) και να προσανατολίζεστε στο πως θα κάνετε το παιδί σας (μεγάλο όφελος!) δίγλωσσο. Και διαπολιτισμικό. Γνώρισα στο ταξίδι κάποιες κοπέλλες των οποίων οι γονιοί ήταν από Ελλάδα και Πολωνία και έλεγαν πως στην Ελλάδα θεωρούνται Πολωνές και στην Πολωνία Ελληνίδες. Έχουν δύο πατρίδες και είναι και στις δύο ξένες - αλλά από την άλλη, αυτή η απόσταση από τα δύο κράτη είναι που τις κάνει να τα βλέπουν και πιο καθαρά.

trol είπε...

και ήρθαμε στο αγαπημένο θέμα και πάλι...φαί :)

η φώτο πανέμορφη

andy dufresne είπε...

Tα ξενύχτια πάνε πολύ καλύτερα, με τη γραφειοκρατία δεν έχουμε ξεμπλέξει ακόμα
(αναγνώριση, ονοματοδοσία, οικογενειακή μερίδα κλπ).

Σωστό είναι αυτό που λες με τους Ελληνοπολωνούς, έτσι είναι όλοι οι δίγλωσσοι που γνωρίζω.

Συμφωνώ μαζί σου επίσης όταν λες όταν αυτά τα παιδιά έχουν, εν γένει, ευρύτερο ορίζοντα.
Είναι πιο ανοικτά στο διαφορετικό κι αυτό το βρίσκω σπουδαίο.

Yannis H είπε...

Andy, καλό κουράγιο! Σε θυμήθηκα χίλιες φορές όταν έπρεπε να βγάλω την καινούρια ταυτότητα και διαβατήριο. Στο πέρασμα στη μηχανογράφηση, είχαν γράψει λάθος το όνομά μου στο δημοτολόγιο – μπορείς να φανταστείς μπέρδεμα; Τελικά, φυσικά, δεν πρόλαβα να βγάλω διαβατήριο – ευτυχώς μπόρεσα να ταξιδέψω με ταυτότητα και το διαβατήριο που είχε λήξει...

Trol, ευχαριστώ. Και ναι, το φαΐ είναι αγαπημένο θέμα. Νομίζω πως έχει κάτι από σεξ (βιολογικό) και τη μουσική (τοπικές παραλλαγές).

Yannis H είπε...

Αχ, αχ και βαχ... Μόλις ανακάλυψα ότι τα μανιτάρια βωλίτες (tatti στη φινλανδική, borowik στην πολωνική και boletus στη λατινική).... είναι σκουλικιασμένα. Να πάρει η ευχή, αφού τα κόβαμε στο δάσος πριν τα βάλουμε στο καλάθι, τι μου ήρθε να αγοράσω ολόκληρα; Κι αυτοί γιατί τα πουλούσαν έτσι;

Βέβαια, στη χθεσινή μου σούπα δεν το κατάλαβα. Ήταν πάντως φανταστική και στο κάτω-κάτω, όλα πλάσματα της φύσης είναι – ας μην είμαστε αποστειρωμένοι...

ovi είπε...

:D ειχε και κρεατάκι!!!

Με το θέμα της κλειτοριδεκτομής σε διεθνες επίπεδο το έχει αναλάβει η Διεθνής Αμνηστία και τα τοπικά της γραφεία, η δική μας δουλειά είναι κυρίως η φιλανδική κοινότητα των ξένων.

και ναι θελαμε να κανουμε και site για το θέμα και μαντεψε ποιός ανέλαβε μιάς και είναι και ...provider!!!
κοντα στα πενήντα μου δε θέλω να αρχίσω να κλαίω αφ' ενος και αφ' ετέρου κανω μεγαλη προσπαθεια για να νικήσω τα όποια συναισθήματα εκδίκησης ή να κάνω κακό στον συγκεκριμένο ανθρωπο, και να σαι σιγουρος οτι σε καθε ομιλία που κάνω θέλω να ουρλιάξω το τι έκανε αλλά καθε φορά το ...καταπίνω!

Alkyoni είπε...

Αναμένω πρόσκληση σε γεύμα με μανιταρόσουπα
(Ελπίζω να μην έχεις φέρε κρυφά και δηλητηριώδη!!!! )

Yannis H είπε...

Ovi, αυτό το συναίσθημα το ξέρω. Σου δηλητηριάζει την ψυχή ενώ το καταπίνεις, αλλά θα σου τη δηλητηριάσει περισσότερο αν το αφήσεις ελεύθερο.

Alkyoni, μάλλον δεν διάβασες τα σχόλια:) Κάποια μανιτάρια έχουν... και ‘κρεατάκι’ μέσα. Εκτός και αν κάνεις προπόνηση για το FEAR FACTOR – τότε ναι, είναι καλή αρχή :)

Και η διόρθωση της ημέρας. Έλεγα πως η Βιμπόροβα δίνει ‘καθαρό πρωινό’. Αχ, το κεφάλι μου ξέρει πόσο λάθος είναι αυτό... Είναι όντως η πιο ελαφριά και ‘πούρα’ βότκα που δοκίμασα – αλλά από ένα σημείο και ύστερα, μάλλον κανένα αλκοόλ δεν εγγυάται καθαρότητα το επόμενο πρωί.

Γηράσκω αεί... στο διάολο.

Alkyoni είπε...

Το αγνόησα πιστεύοντας πως το βαλες εκεί για να τα κρατήσεις μόνο για τον εαυτό σου!
Καλησπέρα
long time no see .....

NinaC είπε...

Εγώ πάντως δεν θέλω σκουληκιασμένη μανιταρόσουπα όταν ανέβω.

Ξηγηθήκαμε???

trol είπε...

"..έχει κάτι από σεξ (βιολογικό) και τη μουσική (τοπικές παραλλαγές)"

LOL

An-Lu είπε...

Κρατάμε σημειώσεις λοιπόν!

Αλεξία Ηλιάδου (synas) είπε...

Άντε, βρε Yannis H... περνούσα-ξαναπερνούσα κι όλο για το blank έβλεπα... Καλώς σε ξαναβρήκαμε!

Όσο για την WYBOROVA;
I have made an important discovery... that alcohol, taken in sufficient quantities, produces all the effect of intoxication.
Oscar Wilde

civil είπε...

Άντε, δώσε μας και τη συνταγή της μανιταρόσουπας!
Μου άνοιξες την όρεξη πρωί-πρωί!

Yannis H είπε...

Alkyoni, όχι ήταν αλήθεια :) – και CD, μη φοβού, δεν υπάρχει πλέον. Πάει όλη. ΟΚ, κράτησα λίγη για τη φίλη μου στην κατάψυξη (η σούπα είναι στην κατάψυξη, όχι η φίλη μου), εάν έχει τα κότσια…

Troll… σίγουρα είναι και άλλα πράγματα σχετικά – αλλά αυτά τα δύο μου ήρθαν πρώτα :)

An-Lu και civil… χαίρομαι – οι περισσότεροι Έλληνες έξω ζητάνε μπριζόλα, μουσακά και παστίτσιο. Λοιπόν, για τη μανιταρόσουπα υπάρχει βέβαια το εμπόδιο των υλικών. Μανιτάρια του δάσους πολύ δύσκολα βρίσκεις στην Ελλάδα. Έμαθα ότι στην Πάτρα πουλάνε μια ειδική μπάλα άχυρο, που την ποτίζεις και πάνω της φυτρώνουν συνεχώς μανιτάρια πλευρώτους. Υποθέτω πως είναι η δεύτερη καλύτερη εναλλακτική. Μπορείτε βέβαια να χρησιμοποιήσετε και τα κλασικά λευκά μανιτάρια, αλλά δεν θα έχει πλέον πολύ σχέση με την αρχική, που έχει τραγανούς βωλίτες.

Τέλος πάντων, η συνταγή είναι κλασική: προτιμότερα σε βούτυρο, σοτάρουμε κρεμμυδάκι (αρκετό), λίγο πριν ξανθίσει προσθέτουμε τα μανιτάρια, μόλις ‘πιουν’ το νερό τους τα βάζουμε σε κατσαρόλα όπου ήδη βράζει νερό, προσθέτουμε έναν κύβο βοδινού, αρκετό (κατά τη γεύση μου) λευκό πιπέρι, μαϊδανό, λίγο θυμάρι και λίγο δενδρολίβανο. (Προσοχή: όχι αλάτι εφόσον βάλαμε κύβο.) Το βράζουμε για μισή περίπου ώρα, προσέχοντας να μη στεγνώσει αλλά να είναι ‘κάπως’ νερουλό. Εγώ δίπλα σερβίρω με το βόρειο τρόπο, φέτες ψωμιού και πάνω τους, φέτες από κάποιο δυνατό κασέρι (π.χ. έμενταλ).

Synas, Synas… blank ήταν και το μυαλό μου από την πολλή δουλειά – ευτυχώς έφυγα για κάμποσο διάστημα κι η αλλαγή παραστάσεων με ξεκούρασε… Θυμάμαι πως εσύ κι ο άντρας σου είστε λάτρεις του Αστερίξ («τι λέει ο Αιγύπτιος;»). Οπότε, η WYBOROVA ήταν μια αποτυχημένη μου προσπάθεια να βρω κάτι σαν εκείνο το φάρμακο… Με την ολόκληρη κότα με τα πούπουλα, πιπέρι κτλ., που έπινες και σε ξεμεθούσε.

Οι προσπάθειες όμως θα συνεχιστούν!!!