Σεπτεμβρίου 13, 2007

Κέρινα ομοιώματα της Madame Tussauds


Μέρες εκλογών και λέω ν’ αλλάξω θέμα, παραμένοντας στο ίδιο. Όταν η πολιτική εμπνέει την τέχνη: οι τρεις πιο διάσημοι Έλληνες πολιτικοί του 20ου αιώνα, Ελευθέριος Βενιζέλος, Κωνσταντίνος Καραμανλής και Ανδρέας Παπανδρέου, σε κέρινα ομοιώματα από το Μουσείο της Madame Tussauds, όπως παρουσιάζονται στην 72η ΔΕΘ.

Είναι πράγματι εντυπωσιακά. Ιδίως στο ομοίωμα του Καραμανλή υπάρχει ένα σημείο απ’ όπου το βλέμμα του διασταυρώνεται με το δικό σου – όταν το βρήκα πάγωσα. Νόμιζα ότι θα μου μιλήσει! Ο Ανδρέας είναι πιο εσωστρεφής, δεν σε κοιτάει στα μάτια, ενώ η πιο αληθοφανής γωνία είναι αυτή που βλέπετε. Ο Βενιζέλος είναι γνωστός μόνο από ιστορικές φωτογραφίες και μου έκανε λιγότερο εντύπωση – πάντως, σαν Κρητικός (κι εάν το ομοίωμα είναι όντως αληθοφανές) είναι ο πιο μαυριδερός απ’ όλους.

Σκεφτόμουν τη θέση του Γιώργου Παπανδρέου στην πρόσφατη επίσκεψη στη ΔΕΘ. Δεν γνωρίζω εάν πέρασε από το συγκεκριμένο περίπτερο, αλλά θα πρέπει να ήταν πολύ σκληρό. Σκεφτείτε τον εαυτό σας στη θέση του, να βλέπει το νεκρό πατέρα του ξαφνικά σχεδόν ζωντανό μπροστά του! Για τον Κώστα Καραμανλή, καθώς πρόκειται για ομοίωμα του θείου του, υποθέτω το σοκ θα ήτανε μικρότερο - άλλο θείος και άλλο πατέρας.

Οι πολιτικοί μπορεί να μη μας αντιμετωπίζουν σαν ανθρώπους. Σκεπτόμενοι την ανθρώπινη πλευρά τους, τους κολακεύουμε, τους κάνουμε μια τιμή που δεν κάνουν αυτοί σ’ εμάς. Ναι - νιώθω και σαν ν’ ανέβηκα ένα σκαλοπάτι ψηλότερα απ’ αυτούς.

Και δεν μπορώ παρά να αναρωτηθώ εάν αυτού του είδους η αντίδραση υπήρχε στο μυαλό της η Madame Tussauds, όταν σκέφτηκε να δημιουργήσει πανομοιότυπα ομοιώματα διάσημων ανθρώπων σε φυσικές διαστάσεις. Να μπορείς να τους παρατηρείς, να σκύβεις και να ψάχνεις τη ματιά τους, να βρίσκονται μπροστά σου στο ίδιο μπόι μόνοι τους, χωρίς μπράβους, παρατρεχάμενους, οπαδούς.

10 σχόλια:

doctor είπε...

Την Καϊλη σε κέρινο δεν την έκαναν ακόμη να την πάρω σπίτι μου;

Lol

doctor

Yannis H είπε...

:)) Αλλά πίστεψέ με, θα ήθελες μόνο προτομή. Η Καϊλή έχει φοβερό πρόσωπο όμως η περιφέρειά της (όχι η εκλογική, η άλλη) είναι τεράστια. Θυμίζει θείτσα.

Πάντως, εξαιρετική ιδέα! Προσωπικά θα έπαιρνα την Μπελούτσι :))

Αλεξία Ηλιάδου (synas) είπε...

Εγώ πάντως στο μουσείο της μαντάμ Τισσό έβγαλα φωτογραφία αγκαλιά με τον Μπραντ Πιτ. Οι υπόλοιποι... δεν πα' να κουρεύονται...

Yannis H είπε...

Όλες οι γυναίκες είναι... ίδιες! :)))

Γεια σου Synas - εγώ πάντως να βγω αγκαλιά με κάποιον από αυτούς τους τρεις... δεν μου πέρασε η ιδέα!

Hannibal ante portas είπε...

Απο τα κέρινα ομοιώματα στους ξύλινους απογόνους ή τουλάχιστον επίδοξους μιμητές -Βενιζέλος-.
Δεν ξέρω γιατι, αλλά μου μοιάζουν πολύ κιτς όλα αυτά...

Yannis H είπε...

Hannibal ante portas Για τους ξύλινους αγόνους συμφωνούμε απόλυτα :) Όσο για το θέαμα κέρινων ομοιωμάτων διάσημων με τον κόσμο που ποζάρει γύρω τους, μπορεί να φαίνεται κιτς - αλλά από κοντά, αν το ζεις δηλαδή και δεν το κοιτάς απ' έξω, είναι εντυπωσιακό. Κυρίως για το πόσο αληθοφανή είναι.

Alkyoni είπε...

άσχετο..
δοκίμασα αρκετά μεγάλη έκπληξη όταν είδα πως το μπλογκ αυτό ανήκει στον euro-man στο pathfinder...
H_KORNHLIA
:)

Yannis H είπε...

Alkyoni = H_KORNHLIA;

Μικρός είναι ο κόσμος... :))

Alkyoni είπε...

πάρα πολύ μικρός Γιάννη
ειδικά αυτός του διαδικτύου όσο κι αν άπειρος φαντάζει
φιλιά
:)

Aphrodite είπε...

Λοιπον, να πω κάτι άσχετο:

Εγκαίνια στο

Doncat and Friends!

Για περάστε!!!
:))))