Νοεμβρίου 30, 2007

Και οι δημοσιογράφοι κλείνουν τους δρόμους: της ενημέρωσης!

Το ασφαλιστικό (που μισάνοιξε, χωρίς επίσημη κυβερνητική πρόταση) αγγίζει χιλιάδες εργαζόμενους και δεκάδες εργασιακές ομάδες. Για μέρες ακούγαμε μόνο για το ταμείο των δημοσιογράφων. Από τους δημοσιογράφους, φυσικά – αυτοί έθεταν τους εαυτούς τους σαν κύρια ατζέντα της ημέρας.

Μέχρι που άκουσα τον ανεκδιήγητο Πρετεντέρη να κάνει πρόταση ζωντανά: «Κάνουμε απεργία και τρίβει τα χέρια του ο Ρουσόπουλος που δεν υπάρχουν ειδήσεις. Να κάνουμε εμπάργκο στην κυβέρνηση, να μη μεταδίδουμε καμιά είδηση ή ανακοίνωση που κάνει. Τότε θα δούμε πόσο θα την τσούξει».

Ο Πρετεντέρης ζήτησε να καταλυθεί η δημοκρατία - το αντιλαμβανόμαστε αυτό; Ζήτησε να υπάρξει ανάκληση της διακίνησης ειδήσεων και ιδεών γιατί του ενοποιούν το ταμείο. Ζήτησε να καταργηθεί η πιο στοιχειώδης έννοια στη δημοσιογραφία, με πρωτεργάτες τους ίδιους τους δημοσιογράφους (υποτίθεται τους θεματοφύλακες της ανεξαρτησίας και της ελευθερίας της έκφρασης) σαν συντεχνιακό μοχλό πίεσης προς την κυβέρνηση.

Σαν να λένε οι δικαστικοί θα δικάζουμε, αλλά μέχρι να μας αυξήσετε τους μισθούς οι αποφάσεις μας σε προσφυγές π.χ. κατά του κράτους, θα είναι πάντα κατά του κράτους. Αυτή είναι η διαφορά μεταξύ μιας κανονικής απεργίας και κατάλυσης μιας δημοκρατικής αρχής.

Μουδιάζω με τα λόγια αυτά. Πέρα από το γιαούρτι που θέλω να του πετάξω στη μάπα, του μαλάκα, θυμάμαι και ΄μια παλιά φράση των αναρχικών: «Όταν το καρφί της εξαθλίωσης φτάσει στην καρδιά σου, ελπίζω να μην ψάχνεις να βρεις το εργοστάσιο που το κατασκεύασε».

Πρώτον, το καρφί της εξαθλίωσης έφτασε στην καρδιά μας, τρύπησε το μυαλό μας – διαφορετικά δεν θα ακούγονταν (θα ήταν αδιανόητο να ακούγονται) τέτοια πράγματα στην τηλεόραση. Ο (κάθε) Πρετεντέρης θα είχε πάει σπίτι του προ πολλού. Δεύτερον, εμείς το κατασκευάσαμε το καρφί της εξαθλίωσης. Λέει πάνω του: Made by Yannis, Made by Nikos, Made by Greeks.

Και μετά αγανακτούμε για τους αγρότες που κλείνουν την εθνική; Τη λεωφόρο των ειδήσεων όταν την κλείνουν, και όχι κακομαθημένοι αγρότες από χωριά αλλά απερίγραπτοι δημοσιογράφοι του Κολωνακίου, όταν η Τέταρτη Εξουσία καταντά Πρώτη Μοναρχία δεν μας πειράζει;

Το μονοθεματικό δελτίο ειδήσεων για τους εαυτούς τους το κατάπιαμε – την πρόταση να πάψουν να μεταδίδονται όλες οι ειδήσεις της κυβέρνησης για χάρη της συντεχνίας τους; Το κατάπιαμε κι αυτό. Θα μου πείτε, πως το ξέρω. Δεν είναι που δεν το διάβασα στις εφημερίδες – που γράφουν δημοσιογράφοι – αλλά δεν άκουσα τίποτα ούτε στις παρέες μου, ούτε στο χώρο εργασίας μου, ούτε κινήθηκε φύλλο στην ΕΣΗΕΑ ή το ΕΣΡ. Γιατί οποιοσδήποτε άλλος να τολμούσε να πει το ένα εκατοστό απ’ ότι είπε ο κάφρος (που ήταν και εξ απορρήτων του τέως πρωθυπουργού) θα είχε κινηθεί, και δίκαια, το Σύμπαν.

Με το ζόρι κρατιέμαι να μην πω περισσότερα γαλλικά.

8 σχόλια:

N.Ago είπε...

Καλώς σε βρήκα!
Ελπίζω, μετά από το …υποχρεωτικό διάστημα σιωπής, να τα πούμε πλέον συχνότερα από δω! Υγεία και χαρά, εύχομαι!

doctor είπε...

Γιάννη τι γίνεσαι;

doctor

Yannis H είπε...

n. ago, καλώς ήρθες - αυτό το 'υποχρεωτικό'... ελπίζω να ήταν για καλό!

doctor :) Είναι αλήθεια, τα παράτησα λίγο εδώ - έως πολύ. Δεν ξέρω, είναι θέμα διάθεσης, που όμως έξω από τα μπλογκ, πάει μια χαρά. Πέρνα κι από του ΝΔ, ιδίως το τελευταίο ποστ μάζεψε πολλούς από τους 'παλιούς'.

Νάσαι καλά!

τρολ είπε...

επ :)
πως περάσατε στο γεύμα?
ξέρω, ξέρω, έλαμψα δια της απουσίας μου χεχε

Yannis H είπε...

Αχ, Trol, καλύτερα που δεν ήρθες - θα έχανες πάσα ιδέα! Από τις πιο βαρετές γιορτές που έχω πάει...

Κωστης Γκορτζής είπε...

Μα Γιάννη μου, αυτοί που εσύ λες 'δημοσιογράφους' έχουν κλείσει προ πολλού τους δρόμους της Ενημέρωσης...

Καλές Γιορτές με χαρά και χαμόγελο κοντά σε ανθρώπους που σε 'γεμίζουν'!

Yannis H είπε...

Κωστή, καλημέρα! Χρόνια πολλά και πολλούς χαιρετισμούς σ' εσένα και τη γυναίκα σου - και θα τα πούμε, μετά τις γιορτές, σίγουρα :)

Κωστης Γκορτζής είπε...

Κι έχουμε να πούμε....! :-)

Καλές Γιορτές!