Φεβρουαρίου 20, 2006

Δεν είναι χαζός ή έξυπνος ο Καρατζαφέρης – είναι καπάτσος. Είναι το πολιτικό αντίστοιχο ενός χασάπη που σε κλέβει στο ζύγι αλλά προσέχει τους τύπους και δεν αφήνει ξεδιάντροπες αποδείξεις.

Όταν λέει (ξώφαλτσα) να παντρεύονται οι ομοφυλόφιλοι, θα χάσει κάποιους παραδοσιακούς πελάτες (και να μην ξεχνάμε, πού αλλού θα πάνε;) ενώ είναι σίγουρος ότι κανείς πλέον δεν θα τολμήσει να τον πει φαλλοκράτη και τα τοιαύτα. Ότι ‘κλέβει στο ζύγι’.

Και φυσικά, είναι απλή καπατσοσύνη το ότι κατεβαίνει στη Θεσσαλονίκη - δεν είναι πολιτική σοφία. Για χρόνια είναι κοινό μυστικό ότι η Θεσσαλονίκη έπαψε να είναι η φτωχομάνα και κατάντησε μια νεοελληνική φωλιά του φιδιού.

- Οι πολίτες της έβγαζαν Παπαθεμελή από τη μεριά της ΝΔ και Ψωμιάδη από τη μεριά του ΠΑΣΟΚ – οι πιο ακροδεξιοί, ανεξαρτήτως κόμματος, της ελληνικής Βουλής!
- Είναι η μόνη πόλη όπου τα τελευταία χρόνια κάηκε βιβλίο (του Μ. Ανδρουλάκη στην Αριστοτέλους, με το νυν Νομάρχη μπροστά) και η μόνη πόλη όπου απαγορεύτηκε η κυκλοφορία του συγκεκριμένου βιβλίου.
- Οι επιθέσεις σε οδηγούς αυτοκινήτων με αθηναϊκές πινακίδες είναι σχεδόν... κεκτημένο δικαίωμα.
- Οι πολίτες της στόλισαν με χειροκροτήματα, έξω από τα δικαστήρια, αστυνομικό που σκότωσε ένα Ρωσοπόντιο (στην καλύτερη περίπτωση κατά λάθος).
- Από εδώ ξεκινάει ο γνωστός θόρυβος που καταλήγει στην απαγόρευση να κρατήσει Αλβανός μαθητής την ελληνική σημαία (η Επανομή απέχει 20 λεπτά από το κέντρο της).
- Τελευταία, ο Άνθιμος έγινε Μητροπολίτης της.

Το παζλ συμπληρώνεται χωρίς να αφήνει αμφιβολίες για την τελική εικόνα, έχουν παύσει εδώ και καιρό να είναι ‘μεμονωμένα γεγονότα’ παρά συνθέτουν πλέον μια στάση. Ο Καρατζαφέρης τα ξέρει όλα αυτά, και σαν μπαγάσας χασάπης θα πουλήσει στην κατάλληλη γειτονιά το προϊόν του για ν’ ακουστεί σε όλη την Ελλάδα.

Ρίχνω το φταίξιμο στους συμπολίτες μου. Στις τελευταίες δημοτικές εκλογές έριξα άκυρο. «ΟΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ – ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΠΟΙΟΝ ΝΑ ΠΡΩΤΟΑΠΟΦΥΓΩ» έγραψα στο ψηφοδέλτιο.

Τώρα, τα πράγματα είναι χειρότερα. Ο Παπαγεωργόπουλος αναγκαστικά θα συναγωνιστεί σε συντηρητισμό τον αντίπαλό του. Και η πολιτική μας κουλτούρα θα κατακτήσει νέα – αρνητικά - όρια. Παραφράζοντας το Μάνο Χατζιδάκι: Όταν συνηθίζεις στη θέα του τέρατος, σημαίνει ότι έχεις δει απόψεις του σε επίσημα πρόσωπα και θεσμούς.

6 σχόλια:

cyrus είπε...

Το λευκό και το άκυρο τα σέβομαι. Κάποτε, τα υποστήριζα και τα εφάρμοζα. Αλλά υπάρχει ένα πρόβλημα: το εκλογικό μας σύστημα δεν τα υπολογίζει. Απλώς τα βγάζει από την εξίσωση, και το μόνο που μένει είναι ένα-δυο "περισπούδαστα" σχόλια τη βραδιά των εκλογών, που περνούν γενικώς απαρατήρητα. Αν δεν θέλεις να εκλέξεις κάποιους από τους υποψηφίους, ψήφισε οποιονδήποτε από τους υπόλοιπους: έτσι, τουλάχιστον, μειώνεις τα ποσοστά τους, και ίσως να μην μπορούν την επομένη να κοκορεύονται οι διάφοροι Βελόπουλοι, Λιακόπουλοι, Γεωργιάδηδες και μη χειρότερα.

Για τον Καρατζαφέρη, έχεις απόλυτο δίκιο. Αυτό ακριβώς κάνει: κλέβει στο ζύγι.

mickey είπε...

Το γενικότερο θέμα της ανόδου του (υπερ)συντηρητισμού στη Θεσσαλονίκη και τα γύρω μέρη ΚΑΙ μεγάλο είναι ΚΑΙ "ταμπού". Να προσθέσω στη "λίστα" σου και τη διαγραφή της γνωστής σκωπτικής ερμηνείας για τη λέξη "Βούλγαρος" από το γνωστό λεξικό. Δυστυχώς, οποιαδήποτε επισήμανση του φαινομένου θεωρείται άκρως politically incorrect, με αποτέλεσμα το θέμα να αποσιωπάται ή να υποτιμάται επιμελώς για λόγους μικροπολιτικής σκοπιμότητας. Δυστυχώς, κανείς δεν σκέφτεται τους άμεσα ενδιαφερόμενους, που δεν είναι άλλοι από τους ίδιους τους κατοίκους της "Νύφης του Θερμαϊκού", οι οποίοι έχουν να κάνουν καλύτερα και πιο δημιουργικά πράγματα στη ζωή τους από το να βρίζουν νυχθημερόν το "κράτος των Αθηνών".

Φυσικά, στην "κανονική" Πρωτεύουσα παίζουν το δικό τους παιχνίδι - ο όρος "Συμπρωτεύουσα" αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία και δείχνει τις ενοχές και τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες του "αθηναϊκού" κράτους. Δυστυχώς, όταν κάποια στιγμή κι εσείς που απομείνατε, αρχίσετε να εγκαταλείπετε τα μέρη προκειμένου να αναπνεύσετε πιο ελεύθερα, η φωλιά του φιδιού θα αρχίσει να γεννά τα αυγά της. Και τότε αφού επί χρόνια σπέρναμε ανέμους, θα θερίσουμε θύελλες :(

Δε θέλω να γίνω μάντης κακών, αλλά το φαινόμενο της ανάδρασης (feedback), θετικής ή αρνητικής δεν θα πάψει να ισχύει επειδή δεν θέλουμε να το πιστέψουμε - και στην Ελλάδα δυστυχώς δε φημιζόμαστε για τις ικανότητες των πολιτικών αναλυτών μας. Αν οι πολιτικοί - και ειδικά των μεγάλων κομμάτων - δεν τολμήσουν να αλλάξουν στάση (και πού να τολμήσουν όταν διακυβεύονται τόσες χιλιάδες ψήφοι), η Βόρεια Ελλάδα θα γίνει ξέφραγο αμπέλι στο έλεος κάθε λογής συντηρητικών "λαϊκιστών" ή ακόμα και "αυτονομιστών" - και είναι και σε απίστευτα στρατηγική θέση. Τουλάχιστον, ας πέσει κανένα "καρότο" (π.χ. Μετρό και άλλα μεγάλα έργα), μπας και αμβλυνθούν κάπως οι αντιθέσεις. Διαφορετικά, πολύ φοβάμαι ότι θα μπούμε σε μεγάλες περιπέτειες και αυτή τη φορά δε θα μας φταίει κανένας ξένος δάκτυλος :(

Υ.Γ. Δεν καταλαβαίνω πώς ακόμα και εντελώς ξεπερασμένες ιδεολογίες ή υπερσυντηρητικές (έως και φασιστοειδής) ομάδες έχουν πολιτική υπόσταση, ενώ όσοι είμαστε πιο "ανοιχτοί" και "προσαρμοσμένοι" στην εποχή μας δεν μπορούμε να εκπροσωπηθούμε από κάποιο αντίστοιχο κίνημα ή φορέα. Δυστυχώς, η απαξίωση της πολιτικής και η μη ενασχόληση μας με αυτήν (καθώς και το λευκό ή άκυρο ψηφοδέλτιο) δεν είναι λύση και η "γκρίνια" από μόνη της δεν φέρνει αποτέλεσμα. Αφήνουμε το έδαφος ανοιχτό σε κάθε λογής απίστευτους τύπους (εκτός από αυτούς που αναφέρεις, θα πρόσθετα τον Γιακουμάτο, τον Κουλούρη, την Κανέλλη και πολλούς άλλους - από όλους τους χώρους) και κάποια στιγμή θα τα βρούμε μπροστά μας - εκτός κι αν την κάνουμε όλοι ομαδικά για πιο "έξω"...

mickey είπε...

Και κάτι ακόμα. Να υποθέσω ότι για να σχολιάσω τα υπέροχα κείμενά σου στο pathfinder Θα πρέπει να γίνω μέλος του club; Ή μήπως σκοπεύεις να τα αντιγράψεις κι εδώ πέρα;

Yannis H είπε...

cyrusgeo, έχεις δίκιο ότι είναι καλύτερο να ψηφίζεις ‘μικρούς’ για να ‘την πεις’ στα μεγάλα κόμματα, αλλά από την άλλη, πολλοί από αυτούς είναι ακραίοι και μπορεί να φανεί σαν επιβράβευση περιθωριακών θέσεων. Προσωπικά, δεν έχω βρει κάποιο κόμμα να με εκφράζει.

Μίκυ, το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε, είναι να μιλάμε για το θέμα. Να μην παραμείνει στο απυρόβλητο, σαν politically incorrect όπως σωστά είπες.

Σ’ ευχαριστώ για τα σχόλια όσον αφορά το club – αλλά είναι ανενεργό εδώ και καιρό. Είναι ένα μέρος όπου μάζεψα μερικά αγαπημένα μου πράγματα που ήθελα να μοιραστώ.

basik-ly είπε...

Ας θυμηθούμε και την εκδήλωση με θέμα τον Μέγα Αλέξανδρο... Ή το μέγα του γένους συλλαλητήριο για τη Μακεδονία... Πολλά, δυστυχώς, και θλιβερά...

Yannis H είπε...

Κάθε χρόνο γίνεται στη Θεσσαλονίκη εκδήλωση για το Μ. Αλάξανδρο, τον καιρό της Έκθεσης Βιβλίου (τι ειρωνία!), με Χρυσαυγιτες που θέλουν να απαγορέψουν βιβλία με Σκοπιανή προπαγάνδα.

Από την άλλη, οι (ακρο)αριστερές οργανώσεις πλακώνονται μαζί τους. Κάποτε ήμουν σε μια συγκέντρωση του ΚΚΕ Μ-Λ, όπου μιλούσαν για τις "δράσεις" που θα αναλάβουν. Τους είπα ότι δημοκρατία σημαίνει να εκφράζεται ο καθένας. Η απάντηση: "Μα είναι τραμπούκοι!"

Πάει να πει, δημοκρατία είναι να μιλά όποιος συμφωνεί μαζί σου...

Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα...

Και ένα αστείο: με ρώτησε η ξαδελφούλα μου πριν χρόνια με σπασμένα ελληνικά (ζει στο εξωτερικό): "ΟΚ, ξέρω πια τι θα πει ΚΚΕ. Αλλά αυτό το ΚΚΕ και μι πλην λάμδα σε παρένθεση, τι σημαίνει; Τι σχέση έχει η άλγεβρα με την πολιτική;"