Μαΐου 21, 2006


Hyvää Suomi!!!
Οι Φινλανδοί είναι λιγομίλητοι (αυτό είναι ένα στερεότυπο που έχουνε για τον εαυτό τους) … εκτός και αν μιλάνε για τον εαυτό τους, θα πρόσθετα εγώ. Τότε δεν έχουν σταματημό. Πραγματικά, έχουν ένα σωρό στερεότυπα για τη χώρα τους. Άλλα καλά, άλλα κακά, άλλα ουδέτερα, άλλα εντελώς φινλανδικά. Και κάνουν πλάκα με αυτό: σε ένα ανέκδοτο, λαοί από διαφορετικά κράτη κοιτάζουν έναν ελέφαντα. Ο Γερμανός αναρωτιέται πως μπορεί να βάλει αυτό το ζώο να δουλέψει. Ο Γάλλος πως να κάνει αυτό το ζώο έρωτα. Ο Αμερικανός πόσα χάμπουργκερ μπορεί να βγάλει από έναν ελέφαντα. Και ο Φινλανδός αναρωτιέται: τι να σκέφτεται ο ελέφαντας για μένα;’

Ένα άλλο πράγμα που μοιράζονται οι Φινλανδοί, σαν συλλογικό απωθημένο, ήταν η Eurovision. Πάντα είχαν τις τελευταίες θέσεις. Κάποτε έβγαλαν και ένα δίσκο, ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ EUROVISION – όπου όλα ήταν φινλανδικά.

Και έφτασε η χθεσινή μέρα. Κοιτούσα το σόου – όλα μα όλα ίδια τα τραγούδια, άγευστα, άοσμα και άχρωμα. Ξεχώρισα προσωπικά το We are the winners για την πλάκα που είχε. Και άρχισε η ψηφοφορία… Και τα μηνύματα στο κινητό με φίλους από το βορρά πήραν φωτιά. Σας παραθέτω μερικά, σαν δείγμα μιας πραγματικότητας που δύσκολα θα γνωρίζατε διαφορετικά.


H: Απίστευτο! Ο κόσμος ποτέ δεν θα είναι ίδιος!

M: Υπάρχει ένα εκπληκτικό πάρτι στη Φινλανδία. Σε κάθε σπίτι. Ήταν ουτοπία για μας μέχρι αυτό το χρόνο γιατί ήμασταν πάντα οι απόλυτοι losers! Αυτό είναι καλύτερο από το να νικάς στο πρωτάθλημα χόκεϊ. Και ήταν κλασάτο σόου στην Ελλάδα. Αναρωτιέμαι αν υπήρχαν πράγματι οι τύποι που ήθελαν να απαγορέψουν τους Lordi ή ήταν διαφημισιτκό κόλπο…

Δική μου απάντηση: Το άκουσα σήμερα, που μίλησα με Φινλανδία. Στην ελληνική τηλεόραση άκουσα να τους αναφέρουν σαν ‘συμπαθητικά τέρατα’. Άσε που, αυτήν την εβδομάδα είχαμε την πρεμιέρα του Κώδικα Ντα Βίντσι. Τα φρικιά της θρησκείας δεν μπορούν να κρατάνε δυο καρπούζια στην ίδια μασχάλη…

M: Ναι, χάρη στους ‘τρεις μυστικούς ελληνικούς οργανικούς που θέλησαν να απαγορέψουν τους Lordi για σατανισμό’, οι Lordi ήταν hot news στο BBC WORLD σήμερα το απόγευμα :) Καλό PR πριν την τηλεφωνική ψηφοφορία.

L: Αυτό είναι φοβερό!

N:
12:19 Έλα ρε! Θα γράψουμε ιστορία απόψε!
12:36 ΟΥΟΥΟΥΟΥ! Απίστευτο! Δεν μπορεί… 40 χρόνια προσπάθεια, μήπως….
01:15 Hard Rock Halleluja! Τα λέμε στο Ελσίνκι!

Ένα ΜΠΡΑΒΟ στη Φινλανδία. Καθώς βγαίνει όλο και προς τα έξω, προς τη διεθνή πραγματικότητα και μακριά από την απομόνωση όπου ζούσε πολλά χρόνια, τα συλλογικά απωθημένα σιγά-σιγά λιγοστεύουν. Το ίδιο, ελπίζω, και τα εθνικά στερεότυπα. Έχουν τα φόντα γι’ αυτό.

Και προσωπικά, ένιωσα να «κέρδισα» και πέρυσι και φέτος.

6 σχόλια:

cyrus είπε...

Κάποτε πρέπει να μιλήσουμε και για την ψυχολογία μιας χώρας που, έχοντας κερδίσει με την Παπαρίζου, στέλνει στον επόμενο διαγωνισμό τη Βίσση.

Μα, καλά, μόνο 5-6 άνθρωποι βλέπουμε την αβυσσαλέα διαφορά (και στο πρόσωπο και στο τραγούδι);

NinaC είπε...

Εμείς με τα πιτσόμπυρα δεν είδαμε, τελικά, τι θέση πήρε η Αννούλα.

Και σαφώς είμαστε με τα "τέρατα"

:p

Alkyoni είπε...

άσχετο σχόλιο....
Απ ότι είδα κάπου έψαχνες κι εσύ την Περσεφόνη ε;;
Την νοστάλγησα κι εγώ
Καλή βδομάδα :)

paragrafos είπε...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Κάποιος πλαστογραφεί συστηματικά το νικ μου και γυρίζει δεξιά κι αριστερά και βρίζει τον κόσμο.

Σας παρακαλώ αν δείτε με το νικ μου υβριστικά, προκλητικά και άλλα συναφή λόγια, θεωρήστε ότι είναι πλαστά.

Με αγάπη

Παράγραφος ID – 19306342


ΥΓ. Αν μπορούσατε να διαδώσετε την παραπάνω ανακοίνωση σε ένα δυο γνωστούς μας, θα σας ήμουν ιδιαίτερα ευγνώμων.

Artanis είπε...

Δεν γνώριζα για τα στερεότυπα των Φινλανδών!
Η απορία που μου δημιουργήθηκε ήταν η εξής:
Πως και έστειλαν τους Lordi;
Τους ψήφισαν σε διαγωνισμό ή πήγαν κατευθείαν;

Yannis H είπε...

Τους Lordi, τους προσκάλεσε η αντίστοιχη ΕΡΤ (YLE λέγεται) να συμμετέχουν στη διαδικασία που θα αναδείκνυε τον εκπρόσωπο της Φινλανδίας στη Eurovision. Αλλά δεν ξέρω αν ήταν εσωτερικές διαδικασίες ή ανοιχτή ψηφοφορία…

Πλέον το θέμα των Lordi έχει εξαφανιστεί από τα πρωτοσέλιδα των πολιτικών εφημερίδων και της αντίστοιχης ΕΡΤ - υπάρχει μόνο στις σκανδαλοθηρικές. Για όσους ενδιαφέρονται:

http://www.iltalehti.fi/2006/05/25/
http://www.iltasanomat.fi/