Ιστορικό QUIZ
Συχνά η μυϊκή υστέρηση της γυναίκας σε σχέση με τον άνδρα, χρησιμοποιείται για να δηλώσει ότι η θέση της σαν ‘κατώτερο φύλο’ προέρχεται από τη φύση. Κάποιος συγγραφέας σημειώνει όμως με νόημα ότι οι μυώδεις άνδρες δεν είναι πιο σεβαστοί από τους μορφωμένους. Επίσης, λέει ότι τα πνευματικά επιτεύγματα των ανδρών εκτιμούνται περισσότερο από τη φυσική τους δύναμη. Γιατί λοιπόν οι γυναίκες να υποτιμούνται; Ακολουθώντας το στερεότυπο του ασθενικού άντρα διανοούμενου, φτάνει στο σημείο να δηλώσει: «Όντας ασθενέστερες στο σώμα, οι γυναίκες είναι πιο ικανές στη θεωρητική σκέψη απ’ ότι οι άντρες.»
Σε άλλο σημείο μιλά για τη διπλή ηθική προς τον άντρα και τη γυναίκα, καθώς και για την εξουσία των ανδρών. Και ενάντια στον Φρόιντ που με τον ‘φθόνο του πέους’ υποστήριζε ότι κάθε γυναίκα θέλει να γίνει άντρας, αυτός αντέταξε: «Τα φτωχά πλάσματα, δεν επιθυμούν να γίνουν άντρες για να είναι πιο τέλειες, αλλά για να κερδίσουν την ελευθερία και να αποτινάξουν την τυραννία που τις έχουν επιβάλει οι άντρες με τη μονομερή τους εξουσία.»
Ερώτηση: πότε γράφτηκαν αυτά τα λόγια;
8 σχόλια:
Υποθέτω τον 5ο αιώνα προ Χριστού.
Λύσιππε... Όχι γράφτηκαν το μ.Χ. Απ΄ό,τι ξέρω, στην αρχαία Ελλάδα τέτοιες απόψεις δεν θα μπορούσαν να εκφραστούν.
Να δούμε αν θα υπάρξουν άλλες απαντήσεις...
Γιάννη,δεν γνωρίζω-δεν απαντώ!
Μόνο,μην δω απάντηση πως γράφτηκαν το 2006..
ΟΚ, ας μην το πάρει ακόμα το ποτάμι..
Θέλω να βάλω καινούριο θέμα, αλλά κι αυτό μπορεί να παραμείνει ανοικτό.
Μπορώ να έχω τη βοήθεια του κοινού?
Διαλέγω την κουρτίνα 2:
Τον 20ο αιώνα, μετά τον Β΄ΠΠ ίσως;
Λοιπόν… σόρι για την καθυστέρηση. Το έργο λέγεται Το Βιβλίο του Αυλικού (Book of the Courtier) και γράφτηκε το 1528. Αυτό είναι το απίστευτο: σε μια εποχή που πολλοί θεωρούν ακόμα Μεσαίωνα, να γράφεται τέτοια επιχειρηματολογία για τις γυναίκες. Συγγραφέας είναι ο Baldasare Castiglione, ένας ευγενής ουμανιστής που έγραφε τα έργα του σε μορφή διαλόγων, σαν αυτά του Πλάτωνα.
Βέβαια, για άλλους ο Μεσαίωνας φαίνεται να τελειώνει ήδη από τον 12ο αιώνα. Κάποιοι ‘αιρετικοί’ του 12ου αιώνα, (οι Καθαροί) που έγιναν διάσημοι τελευταία και με τον Κώδικα Ντα Βίντσι, είχαν θέσει το θέμα της ισότητας ανδρών-γυναικών ήδη από τότε.
Δημοσίευση σχολίου