Ιανουαρίου 28, 2007

Ridi pagliaccio!


Μου θυμίζει gastarbeiter όπως κοιτάζει από το παράθυρο. Ναι, δεν είναι κούκλα – είναι άνθρωπος ολοζώντανος. Διαφέρει με κάποιον εργάτη που παίρνει ξημερώματα το λεωφορείο, στο ότι αυτός φοράει τοπική φορεσιά. Και τι φορεσιά: χρυσοποίκιλτη, με εξαιρετικές λεπτομέρειες και το δέρμα του ζωγραφισμένο μέχρι το τελευταίο εκατοστό! Κι όμως... ενώ η εξωτερική του εμφάνιση εκπέμπει μεγαλοπρέπεια, το βλέμμα του είναι όλο στραμμένο προς τα μέσα.

Βρισκόμουν σ’ ένα συνέδριο στη Ρόδο. Ήταν ένας χορευτής που θα έδινε μια ‘πρώτη γεύση’ της Ταϊλάνδης, προορισμού του συνεδρίου τον επόμενο χρόνο. Στην αρχή, κάποιος Ταϊλανδός επίσημος έδωσε τα απαραίτητα ‘inside info’ για την κουλτούρα του, σαν να πρόκειται να αποκαλυφθούν μυστικές τελετές από την άλλη άκρη του κόσμου στο ελληνικό νησί - και μάλιστα, σε θεατές που φτάσανε με πακέτα ταξιδίων και κρατάνε ένα κοκταίηλ στο χέρι. Ο χορευτής, μετά τον τελετουργικό του χορό στο φόρουμ (όπου πριν λίγο ανακοινώνονταν ο ετήσιος απολογισμός), βγήκε στο λόμπι του ξενοδοχείου για να ποζάρει και να φωτογραφηθεί με τους συνέδρους.


Η ‘gastarbeiter’ στάση που τον πέτυχα, ήταν τυχαία. Το παράθυρο του ξενοδοχείου (φαίνεται και στην πάνω φωτογραφία) έτυχε να μοιάζει με παράθυρο λεωφορείου, ενώ μάλλον πόζαρε σε κάποιον και φαινόταν σκεφτικός μόνο από τη δική μου γωνία.

Ή μήπως συνέχιζε με μια σύγχρονη εκδοχή του χορού στο λόμπι;

Ο τελετουργικός χορός στο φόρουμ, ενέπλεκε τον ίδιο και το Πνεύμα του Κακού. Ενώ ήταν σκυμμένος και ασχολούταν με τις τέχνες, το Πνεύμα του Κακού ήρθε από πίσω του, του έδεσε τα χέρια σε δύο μπαστούνια, και χάρη σ’ αυτά τον χειριζόταν σαν μαριονέτα (οι απολαύσεις του κόσμου αποπέμπονται από τις περισσότερες θρησκείες). Στην κάτω φωτογραφία (με θολωμένο το φόντο) φαίνεται το Πνεύμα του Κακού με τα μπαστούνια που έλεγχαν τον άτυχο, ευπρόσβλητο στις ηδονές πρίγκιπα.


Παρ’ όλες τις προσπάθειές του, δεν μπόρεσε να απελευθερωθεί και ο χορός δεν είχε happy end. Κι όμως... ο αρχαίος χορός υποταγής στο επιφανειακό κι εφήμερο, μπορεί να ολοκληρώνεται στην εποχή μας: κυριολεκτικά, σε ένα λόμπι ξενοδοχείου. Η σκηνή μπορεί να αφορά ένα αρχαίο πολιτιστικό σύμβολο που άγεται και ‘κινείται’ με βάση μπαστούνια του επιφανειακού. Να βλέπουμε μια κουλτούρα που βρίσκεται, για λόγους έξω από αυτήν, σε λάθος τόπο και κοινό.

Κάθε κουλτούρα έχει δική της δυναμική, απαιτεί χρόνο, κόπο, μελέτη για να την πλησιάσεις. Χάριν του τουρισμού γίνεται εύκολο έκθεμα – κι επειδή μια κουλτούρα δεν μπορεί να είναι ‘εύκολη’ εκ φύσεως, κατεβαίνει στο επίπεδο θεατών από πακέτα ταξιδίων. Πιο χαμηλά ακόμα, γιατί αυτή δεν κρατά ποτήρι κοκταίηλ. Αφαιρώντας τα εφέ, αποκαλύπτεται το παράταιρο.


Ο κλόουν που κλαίει, το Τέρας με την τρυφερή καρδιά, είναι φιγούρες-οξύμωρα. Οπτικά παραπέμπουν σε χαρά ή σε κακία, ενώ συναισθηματικά αποπνέουν το ακριβώς αντίθετο. Η φιγούρα-πρώτυπο του κεφιού με το ζωγραφισμένο χαμόγελο και τα αστεία ρούχα, γίνεται απίστευτα τραγική όταν δακρύζει και ακούει τα λόγια «Γέλα Παλιάτσο!». Το ίδιο και ο χορευτής με την εκθαμβωτική φορεσιά, που ομφαλοσκοπεί στις γαλαρίες ξενοδοχείων. Ένας πρίγκιπας-gastarbeiter.

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Διαβάζοντας το post σου, ολη την ωρα είχε καρφωθεί στο μυαλό μου κάτι που αναφέρεις στο τέλος, 'γέλα παλιάτσο'
Δεν είναι τρομακτικό οτι οι μεγαλύτεροι παλιάτσοι ηταν ταυτόχρονα και τραγικές μορφές με τρομακτικά βιώματα; Ωχ με έχει πλακώσει το σκοτάδι και θα μελαγχωλήσω κι εσένα τώρα! φιλιά απο τη φιλανδία!!!

Yannis H είπε...

Ovi, ίσως γυρνούσε στο μυαλό σου όσο το διάβαζες επειδή είναι και ο τίτλος: Ridi Pagliacco, από τη γνωστή όπερα :)

Ανώνυμος είπε...

Πέρα από το γεγονός ότι ο κύριος της φωτογραφίας δεν εγείρει οίκτο ούτε έχει κάτι θλιμμένο στο βλέμμα του, παλιάτσοι είμαστε όλοι στην υπηρεσία κάποιου, και βέβαια κυρίως στην υπηρεσία του θανάτου...

Ανώνυμος είπε...

Η αλήθεια είναι πως οι "στημένοι" διασκεδαστές έχουν κάτι το μελαγχολικό πάνω τους...

Ανώνυμος είπε...

HEY!

Επιτέλους μέσα! Τι να πω, η συμβατότητα παλιού και νέου μπλόγκερ είναι για πολύ γερά νεύρα!!

Λοιπόν, στα λέω αναδρομικά:

Ανυπομονώ να μιλήσω με βαρύ "Λ" να δω αν δουλεύει το σύστημα (βαρύ "Λ'! Πωπωωωω, μιλάμε για φάση A Fish Called Wanda με τη Jamie Lee Curtis ξέρεεις... Αχ!).

Οι διαφημίσεις, ειδικά η πολιτικο-κουλτουρέ ήταν καταπληκτικές, και ήθελα να δω αν θα είχε τα κότσια κάποιος πελάτης να την βγάλει στον αέρα...

Το σημερινό δε, λες και είμασταν εκεί, πολύ ωραία περιγραφή... Πάντως με πιάνει μια μελαγχολία όποτε βλέπω τέτοια μικρά σόλο σε ξενοδοχεία - σε παραστάσεις είμαι οκ, αλλά ένας-ένας ο performer ή έστω δύο-δύο με νταουνιάζουν... Σκέφτομαι συνέχεια πόσο θα ήθελα στη θέση τους τη μεγάλη σκηνή και το prestige ενός θεάτρου, αν και ξέρω ότι δεν είναι πάντα έτσι, και μια χαρά μπορεί να περνάνε ταξιδεύοντας για σώου εδώ κι εκεί...

Α, και για κάμερες κτλ, έχω γράψει κι εγώ κάτι ψιλά, κι έχει γράψει κι ο ρηάκτορ, που θα τον βρεις εδώ. Μάλλον το εξαντλήσαμε απ'όλες τις μεριές το θέμα!

:)))))

(τι κάνει ο μπαμπινάκος?)

Yannis H είπε...

Σήμερα είμαι εγώ ο gastarbeiter. Όχι, δεν έκανα κανένα νούμερο τσολιά σε κάποιο λόμπι – ξενιτεμένος στη μέρα μου ήμουνα. Κοιτούσα τους άλλους όπως ο τύπος από το παράθυρο, νιώθοντας ότι το κανονικό είναι ‘εκεί έξω’. Με λίγα λόγια και λιγότερο ποιητικά, ήταν μια από τις γαμημένες μέρες που λες γαμώτο δεν έπρεπε να σηκωθώ από το γαμημένο κρεβάτι.

Κάτι έπρεπε να είχα καταλάβει χτες και σαμποτάρισα το ξύπνημά μου... Εγώ που καλά-καλά ασπιρίνη δεν παίρνω, χτες πήρα ένα ελαφρύ υπνωτικό για να αλλάξω τους βιορυθμούς μου. Εδώ και μέρες κοιμάμαι αργά, δεν μπορώ να ξυπνήσω το πρωί, λέω με ένα υπνωτικό θα κοιμηθώ νωρίς, θα σηκωθώ νωρίς, κτλ., κτλ. Το ξυπνητήρι χτυπούσε μια ώρα στ’ αυτί μου κι εγώ τίποτα. Τέλεια μαστούρα!

Αλλά έπρεπε να πάω στη δουλειά – και πήγα. Ζαλισμένος και κακόκεφος του κερατά. Μάλωσα με δύο συναδέλφους, με τη μια παρεξηγήθηκα ακόμα μια φορά για γαρνιτούρα (άκουσον-άκουσον: για τη θρησκεία! Βρε σε μπλογκ ήσουν άνθρωπέ μου;) , άντε και κάνα-δυο εργασιακά προβλήματα, έδεσε το γλυκό. Κάποτε, με τα πολλά, ήρθε το μεσημέρι κι εγώ όπου φύγει-φύγει.

Γαμημένη μέρα.

Δεν γράφω απαντήσεις τώρα γιατί θα πετάξω τίποτα και θα εξαφανιστείτε. Πάω να σαπίσω μπροστά από την τηλεόραση (ελπίζω να μη μου καεί το DVD). Πήρα το Μαύρη Ντάλια.

Ανώνυμος είπε...

Στο σπίτι του κρεμασμένου δε μιλάνε για σχοινί... Οταν ξέρεις
πως σε διαβάζω καλέ μου, πώς τα γράφεις αυτά περί ύπνου?
:)))

ΥΠΝΟ ΕΧΩ, ΩΡΕΣ ΓΙΑ ΥΠΝΟ ΔΕΝ ΕΧΩ!!!!

Κι όταν έχω έστω κομμένα τέταρτα, μισάωρα, ή ξέρω ότι πρέπει να σηκωθώ άγριο χάραμα για όλα αυτά που με τρέχουν, ή ότι επιτέλους, όλοι κοιμούνται στο σπίτι κι έχω (αλλελούια!) λίγη ηρεμία να μην ακούω παρά όμορφες ανάσες, ή ακόμη σκέφτομαι τα στρες μου και τα άγχη για όλα τα διαδικαστικά της ζωής μου, γαι ύπνο είμαστε τώρα?

Πότε ήταν που κοιμόμουν σαν τα άλογα, και όρθια, ανά πάσα ώρα για όσην ώρα, without a care in the world, και ξύπναγα στο δευτερόλεπτο, και τώρα να έχω μαλώσει με τον ύπνο γιατί δεν έχω χρόνο?....

(το τι σου κάνει βέβαια στα νεύρα ας μην το συζητήσουμε!!!)

Πάντως όποτε έχετε την ευκαιρία να κοιμηθείτε αγκαλιά με ένα μωρό (κανονικό, όχι πιπίνι, και όχι βρέφος και το πλακώσετε), κάντε το. Δίνει πολλή ενέργεια, ξεκουράζει εντελώς - άσε που έχουν πλάκα, είναι σαν θερμάστρες όταν κοιμούνται και σε γλυκαίνουν πολύ με τη ζεστασιά τους...

Yannis H είπε...

Κατ’ αρχήν, άλλαξα στο καινούριο blogger. Κάποτε θα έπρεπε να το κάνω, μια ψυχή που είναι να βγει ας βγει. Όλοι γίνατε ανώνυμοι τώρα, σόρι θα προσπαθήσω να τα επαναφέρω (χρειάζεται διάβασμα όμως και τα βαριέμαι λίγο τα htmlικά).

Yannis H είπε...

Και απαντώ... Anonymous (ο μόνος επίσημος ανώνυμος), ο καθένας και η οπτική του – δεκτή και σεβαστή. Τώρα, αν είμαστε παλιάτσοι στην υπηρεσία του θανάτου... Γιατί άραγε; Και ποιόν προσπαθούμε να κάνουμε να γελάσει; Τον εαυτό μας; Βαρύ φορτίο να είμαι σε τέτοια υπηρεσία... Και άχαρο.

An-Lu, ναι, στη βάση συμφωνώ. Κάποιοι άλλοι ‘στημένοι διασκεδαστές’ βέβαια, είναι υπέροχοι – ειδικά οι stand up κωμικοί, που έχουν φοβερό κύρος (ειδικά όταν εμπαίζουν το κοινό). Όταν είναι καλοί, είναι υπέροχοι.

Πάντως, η πιο θλιβερή εικόνα ‘στημένου διασκεδαστή’ που έχω δει, ήταν πριν χρόνια στην Κοπεγχάγη. Αν το πιστεύεις, μια εφτάχρονη που έκανε στριπ τιζ στο δρόμο (μέχρι που έμενε με το μικροσκοπικό μαγιό της)... Όλοι γύρω την κοιτούσαν λυπημένοι. Φωτό εδώ

Αφροδίτη, thanks a lot για τα ...αναδρομικά. Μου κάνει εντύπωση πόσες γυναίκες (Αθηναίες κατά κύριο λόγο) θεωρούν το βαρύ λάμδα ...’Γουαντικό’. Σε μας τους άντρες θεωρείται μειονέκτημα. Θυμάμαι, στο στρατό κάποιος εντελώς άγνωστος μου λέει «από τη Θεσσαλονίκη είσαι; Καλά παιδιά βρε αδελφάκι μου αλλά αυτή η προφορά σας...»

Πληροφοριακά, στην ηλικία μου δεν χρειαζόταν η διευκρίνηση «όποτε έχετε την ευκαιρία να κοιμηθείτε αγκαλιά με ένα μωρό (κανονικό, όχι πιπίνι)». Γιατί με αυτού του είδους τα μωρά ούτε ενέργεια παίρνουμε πλέον, ούτε ξεκουραζόμαστε. Ίσα-ίσα, αγκομαχούμε (εμείς λέμε πως είμαστε της ποιότητας και όχι της ποσότητας, αλλά αυτές που να εκτιμήσουν ρητορική τέτοιες ώρες). Άσε που αποκλείεται να νιώσεις μια γυναίκα σαν θερμάστρα – ανεξαρτήτως ηλικίας, όλες έχουν κρύα πόδια!!!