Ιουνίου 09, 2006

Θεσσαλονίκη μου μεγάλη φτωχομάνα
(ας ήσουν κομματάκι στείρα….)


Στα τέλη της δεκαετίας του ’80, ο τότε Δήμαρχος της Θεσσαλονίκης Σωτήρης Κούβελας βρήκε το δικό του τρόπο να αντιδράσει στην (πράγματι και πέραν κάθε αμφιβολίας) φασιστική τηλεόραση του Ανδρέα Παπανδρέου: άνοιξε μόνος του ένα ραδιοφωνικό σταθμό (το FM100) και ένα τηλεοπτικό κανάλι (το TV100).

Ο Δήμαρχος – ένας εκλεγμένος άρχοντας! – πήρε το νόμο στα χέρια του. Όπως είπα, η τηλεόραση τον καιρό του Ανδρέα ήταν πράγματι φασιστική – για την ακρίβεια, γκεμπελίστικη. Δεν θα μπω στη λογική ‘και η ΝΔ έκανε τα ίδια’ απλώς, γι’ αυτό υπάρχουν οι εκλογές... Οι εκλεγμένοι – από Κοινοτάρχης μέχρι Πρωθυπουργός – δίνουν το παράδειγμα όταν αναφερόμαστε στην έννοια ‘ευνομούμενη πολιτεία’. Δεν δίνουν το παράδειγμα κατάλυσής της.

Υπάρχει όμως και δεύτερο επίπεδο: ο Κούβελας παραβίασε ορθάνοιχτες πόρτες! Μέχρι τότε, το να φτιάξει κάποιος μη πειρατικό ραδιοφωνικό και - ιδίως - τηλεοπτικό σταθμό, ήταν οικονομικά απαγορευτικό. Τα κονδύλια που χρειάζονταν ήταν τεράστια. Τότε λοιπόν η τεχνολογία έκανε το αποφασιστικό βήμα δίνοντας τη δυνατότητα σε όποιους ήθελαν, να ανοίξουν με ένα λογικό ποσό, σταθμό με αξιώσεις. Το ότι ξαφνικά ξεπήδησαν σταθμοί όπως Άνω Παναγιά TV ή ότι σήμερα έχουν εκπομπές ποδοσφαιρικές ομάδες, είναι αποτέλεσμα τεχνολογίας, όχι πολιτικής βούλησης. Όταν η τεχνολογία επιτρέπει κάτι, η πολιτική αναγκάζεται να προσαρμοστεί.

Ο Κούβελας λοιπόν, πήρε εκ του ασφαλούς και με υστεροβουλία που ξεπερνάει τα στενά προσωπικά οφέλη, το νόμο στα χέρια του. Κάτι που θα γινόταν πραγματικότητα σε λίγο καιρό σε όλη την Ευρώπη, το επέβαλε με το ζόρι στο κράτος μας. Και φάνηκε σαν να έφερε αυτός την ιδιωτική τηλεόραση στην Ελλάδα.

Με βάση αυτά θα πείτε πως είναι απαράδεκτος... Ο άνθρωπος όμως πήγε παραπέρα! Ανακοίνωσε ότι θα κάνει μόνος του μετρό στη Θεσσαλονίκη, και θα το χρηματοδοτήσει από τις διαφημίσεις των σταθμών του. Για απόδειξη, άνοιξε και τρεις τεράστιες τρύπες σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, με τεράστιες πινακίδες από πάνω τους όπου φιγουράριζε το όνομά του. Φυσικά, ένα μετρό δεν χρηματοδοτείται με διαφημίσεις σταθμών τοπικής εμβέλειας – η τεχνολογία σε αυτόν τον τομέα δεν αναπτύχθηκε τόσο. Ιδίως, όταν οι σταθμοί αυτοί έχουν ανταγωνιστές με ονόματα ΑΝΤ1, Flash, κτλ. (όπως είπαμε, ήταν θέμα χρόνου να επιτραπεί η λειτουργία σταθμών σε ιδιώτες).

Καθώς η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη ενός εκατομμυρίου κατοίκων με τρεις όλους κι όλους δρόμους, οι τρύπες, όσο και αν θύμιζαν τις χρυσές μέρες του Δημάρχου, έκλεισαν άδοξα μετά από λίγα χρόνια – όταν πια είχαν καταντήσει γελοιότητα και για τον πιο φανατικό ‘κουβελικό’.

Στο μεταξύ, ο Δήμαρχος είχε μετακομίσει στην Αθήνα. Τον καιρό του αντάρτικου έκανε τραμπουκισμούς σε κάθε αρχή του τόπου, ο υπεύθυνος της αστυνομικής διεύθυνσης στη Θεσσαλονίκη αρνήθηκε να κατεβάσει τους πομπούς, ανέβηκε ο Αρκουδέας από την Αθήνα με διμοιρίες ΜΑΤ… κυλιόταν στο χώμα ο περήφανος Δήμαρχος σε απευθείας μετάδοση από τον τηλεοπτικό σταθμό του ενώ ο ραδιοφωνικός έπαιζε εμβατήρια..

Όλα αυτά εξαργυρώθηκαν με τη θέση – αν είναι δυνατόν! - του Υπουργού Πολιτισμού. Και καθώς δεν ο Μανωλιός δεν αλλάζει αλλάζοντας εσώρουχο, έγινε και ο μόνος Υπουργός Πολιτισμού που αποκάλεσε τους ποιητές… «λαπάδες».

Τον καιρό εκείνο ο Κούβελας την είχε δει μέχρι και πιθανός πρωθυπουργός. Τελικά αποδείχτηκε ανίκανος στη διαχείριση της επιτυχίας – ή η λαϊκίστικη αμετροέπειά του φόβισε πολλούς – κι άρχισε να σβήνει. Τις προηγούμενες εκλογές μπήκε στη Βουλή με εκλογοδικείο. Τώρα ιδιωτεύει, ή καλύτερα, αντιγράφει στοργικούς πατέρες όπως τους Βαρβιτσιώτη, Κεφαλογιάννη, Μητσοτάκη & ΣΙΑ: κατεβάζει στην πολιτική τον Κούβελα τζούνιορ.

Έπεται συνέχεια, με τα νεότερα φυντάνια που κυβερνάνε αυτήν την έρημη πόλη: Ψωμιάδη και Παπαγεωργόπουλο.

7 σχόλια:

NinaC είπε...

Μήπως να κόψετε τα κουϊκις εκεί στη Σαλονίκη?

Αφού δεν παίρνετε προφυλάξεις και να τα αποτελέσματα...

;p

NinaC είπε...

Ή, τέλος πάντων, μήπως να τα σκοτώνατε μικρά??

Yannis H είπε...

Εγώ αυτό που κατάλαβα, είναι πως το φιλοθεάμων κοινό δεν ενδιαφέρεται για την πολιτική – ή εγώ γράφω άσχημα γι’ αυτήν. Αλλά τόσο άσχημα; Ούτε ένα σχετικό σχόλιο; (Δεν είναι μομφή CD, και το χιούμορ καλό είναι – απλώς αναρωτιέμαι.)

Από την άλλη... έρχονται δημοτικές εκλογές σε λίγο. Θα μας φλομώσουν με το τι έκανε ο ένας και το τι θα κάνει ο άλλος... Θα ξαναεμφανιστεί ο Ψωμιάδης (πρώτη ενέργειά του σαν Νομάρχης: φιέστα παρέα με Χρυσαυγίτες) και ο Παπαγεωργόπουλος (ο απόλυτος σκυλάς με ύφος εβδομήντα πέντε πρωθυπουργών και –δυστυχώς – χωρίς αντίπαλο...)...

Είναι καλό να θυμόμαστε ΤΙΣ ΑΝΤΟΧΕΣ ΜΑΣ.

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΕΣ.

Μάλλον θα ψηφίσω Μπουτάρη. Ακόμα και το παρελθόν του – πρώην αλκοολικός – μου δίνει την αίσθηση ότι κάποιος που ξέρει από πάθη και βρίσκεται στη (γενική) Αριστερά, είναι πολύ καλή λύση, έτσι κι αλλιώς. Πόσο μάλλον όταν απέναντι έχουμε αυτούς τους χαβαλέδες και πατριδοκάπηλους.

NinaC είπε...

Τι να σχολιάσω από δαύτους, μάτια μου? Και ποιούς? Τον Κούβελα, τον Ψωμιάδη ή τον Παπαγεωργόπουλο?

Τους σχολίασα όπως τους αρμόζει. Έπρεπε, όντως, η πόλη να τους έχει πνίξει στην κούνια.

Από την άλλη πάλι σκέφτομαι, πως κάθε λαός έχει τους κυβερνήτες που του αξίζουν. Μήπως αυτοί σας/μας αξίζουν?

Αν είναι έτσι, αλοίμονό σας/μας...

Αλεξία Ηλιάδου (synas) είπε...

Μπορεί αυτοί, που σε διαβάζουν να μην είναι από Θεσσαλονίκη. Οπότε, τι να πουν; Ότι, ναι, τι λεχρίτες είν' αυτοί; Η σιωπή τους προς απάντηση. Δίχως σχόλιον, που έγραφαν και παλιά οι σκιτσογράφοι.

Alkyoni είπε...

δεν έχεις άδικο καλέ μου...
Κι εγώ δεν έχω να προτείνω τίποτε άλλο
απ το άκυρο,ή αποχή
Ειδικά όσο σκέφτομαι πόσο σπουδαίες προσωπικότητες έχουν "βγει" απ τη Θεσ/κη και δεν αναφέρομαι σε πολιτικούς...
Μελαγχόλησα ξαφνικά....
Καλή σου μέρα

Alkyoni είπε...

Όχι Ντόλυ ΔΕΝ αξίζουν αυτοί στη Θεσ/κη....γμτ δεν έχεις και τόσο άδικο,ποιοί τους ψηφίζουν;;;;;
Μείον μία ψήφος η δική μου δεν είναι και πολύ αποτελεσματική ε;;;
Συγνώμη Γιάννη,που χρησιμοποίησα το χώρο σου ν απαντήσω στο διαμαντάκι....
Δεν ξέρω τί γίνεται στην Αθήνα...μα εδώ αυτό είναι το επίπεδό μας;;;;
Έτσι είμαστε οι Θεσ/κείς ή πα'ιζει ρόλο κι ο μεγάλος αριθμός οικονομικών μεταναστών που έχουμε;;;;
Ξαφνικά δεν ξέρω τίποτε!!!!!!!!!!